target menu
 

Invriezen van sperma

Informatie over het invriezen van sperma van jongens met kanker

Introductie
Deze folder gaat over semen cryopreservatie, oftewel het invriezen van sperma. Samen met de kinderoncoloog heb je besloten dat jouw sperma ingevroren zal worden. Dit zal gebeuren op de polikliniek Andrologie van het Erasmus MC. Op die afdeling is het de gewoonste zaak van de wereld dat mannen hun sperma komen brengen (bijvoorbeeld om te onderzoeken of en waarom ze onvruchtbaar zijn), maar voor jou zal dit vanzelfsprekend een moeilijk onderdeel van de behandeling zijn. In deze folder lees je meer over wat er gaat gebeuren en hoe je je kunt voorbereiden. Lees hem goed door, zodat je weet wat je te wachten staat.


Waarom wordt mijn sperma ingevroren?
De laatste jaren zijn er steeds meer succesvolle behandelingen mogelijk voor jongens zoals jij met een kwaadaardige aandoening. Helaas heeft de behandeling zelf nadelige en soms onherstelbare gevolgen voor de spermaproductie. Je kunt er bijvoorbeeld onvruchtbaar van worden. Steeds vaker wordt daarom gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vóór of zo snel mogelijk na het starten van de behandeling je sperma te laten invriezen. Dit kan later, wanneer je aan kinderen zou willen beginnen, gebruikt worden.


Wanneer?
Je hebt gehoord dat je in aanmerking komt voor het invriezen van jouw sperma. Misschien heb je niet veel bedenktijd, maar dat heeft een reden. Het sperma moet namelijk vóór aanvang van de behandeling of zo snel mogelijk na het starten van de behandeling, worden ingevroren. Zodra jij hebt besloten dat je je sperma wilt laten invriezen, zal de kinderoncoloog zo snel mogelijk een afspraak maken op de polikliniek Andrologie.


Wat gaat er gebeuren?
Jouw sperma moet kort na het produceren bewerkt worden. Dat is de reden dat het verkrijgen van het sperma op de polikliniek Andrologie moet gebeuren. Op de dag van je afspraak krijg je daar een potje waarin het sperma rechtstreeks moet worden opgevangen. Je moet je realiseren dat niet alle sperma geschikt is om in te vriezen en daarom zal jouw sperma eerst onderzocht worden. Er zal gekeken worden of er voldoende bewegende zaadcellen in zitten. Je zaadcellen kunnen ongeschikt zijn omdat je te jong bent of omdat je niet fit genoeg bent. Als jouw zaadcellen geschikt zijn, wordt het sperma eerst verdund met een stof om het goed te houden, waarna het in rietjes wordt bewaard. De rietjes met jouw sperma hebben één kleur en jouw gegevens staan erop. Daarna gaan de rietjes in een tank met vloeibare stikstof; dit is het invriezen.

Het sperma kun je het beste verkrijgen door masturbatie; dat wil zeggen door zelfbevrediging met de hand. Je zult het vast moeilijk vinden om dat op commando en ter plaatse te doen, maar dat geldt niet alleen voor jou. Om het voor iedereen wat gemakkelijker te maken, hebben ze op de polikliniek een kamer waar op jouw verzoek tijdschriften en video's aanwezig zijn die jou kunnen helpen om sperma te produceren. Als het niet lukt, is er soms de mogelijkheid om het nog een paar keer te proberen of om het bijvoorbeeld thuis of op de afdeling te proberen.


Hoe kan ik mij voorbereiden?
Wij zijn ons ervan bewust dat de gang naar deze "volwassen" afdeling niet een makkelijke zal zijn. Daarom zullen een verpleegkundige van je afdeling en je ouders je begeleiden. Als je wilt dat er iemand anders meegaat, dan kan dat natuurlijk. Ook is het vanzelfsprekend dat je dit onderdeel van de behandeling moeilijk vindt en er misschien wat vaker over zou willen praten. Kies daarvoor iemand waarbij je je op je gemak voelt en die je begrijpt. Je kunt ook altijd een dokter of een verpleegkundige aanspreken. Als je er liever niet met je familie over wilt praten, laat dit dan weten. Wij kunnen je dan in contact brengen met een medisch maatschappelijk werker of een pedagogisch medewerker van je afdeling.


Hoe lang wordt het sperma bewaard?
De polikliniek Andrologie heeft de mogelijkheid om jouw ingevroren sperma op te slaan in de "spermabank". Daar willen ze je graag om de paar jaar zien om contact te houden en om te zien hoe het met je gaat. En natuurlijk kun je daar ook terecht met al jóuw vragen. Als je op latere leeftijd een kinderwens hebt, kun je je tot de polikliniek Andrologie wenden om te overleggen over de mogelijkheden die er dan zijn. Voor het invriezen van het sperma wordt een bewaarovereenkomst gesloten met de polikliniek Andrologie voor de duur van 10 jaar, met een verleng mogelijkheid van nog eens 5 jaar. Het sperma mag niet zonder jouw nadrukkelijke toestemming vernietigd worden, dus ook niet na die 15 jaar! Het hoe en wat van het bewaren van het sperma en het eventueel gebruiken daarvan om een kind te krijgen, gebeurt in samenspraak met de polikliniek Andrologie.


Waar?
De polikliniek Andrologie bevindt zich in het Poliklinisch Centrum op de 1e verdieping in het Ba-gebouw van Dijkzigt. Je kunt je melden bij de balie Ba 146. Vanuit het Sophia Kinderziekenhuis is het lopend over de "brug" te bereiken.


Tot slot
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. Als je na de behandeling nog vragen hebt, kun je die het best opschrijven en ze aan de dokter of verpleegkundige van jouw afdeling vragen. Ook op de polikliniek Andrologie kunnen ze vragen beantwoorden en informatie geven. Het telefoonnummer is: (010) 703 57 67.


® ErasmusMC
Afdeling Patiëntencommunicatie
eerste druk: mei 2002
AZR 6018353