target menu
... / ... / Diagnostiek / Folaat en Vitamine B12
 

Folaat en Vitamine B12

Hieronder vindt u informatie over het aanbod diagnostische testen van het epigenetisch laboratorium.

Eén van de speerpunten van de afdeling klinische chemie is het 1-koolstof metabolisme. Belangrijke biomarkers binnen dit metabolisme zijn foliumzuur, vitamine B12 en homocysteïne.

diagra1-koolstof metabolisme

Figuur 1-koolstof metabolisme.

Vitamine B12 deficiëntie

Een tekort aan vitamine B12 gaat veelal gepaard met vermoeidheid en neurologische klachten zoals tinteling in vingers en tenen. Het vaststellen van een tekort aan vitamine B12 kan doormiddel van een aantal diagnostische testen.

 

  • Vitamine B12

Vitamine B12 gehalte in bloed. Bij een waarde <148 pmol/L in combinatie met duidelijke klinische klachten is de kans groot dat er sprake is van een vitamine B12 tekort.

  • Actief B12

Vitamine B12 gebonden aan transcobalamine II (holotranscobalamine). Deze test heeft een betere diagnostische sensitiviteit dan vitamine B12 voor het opsporen van een B12 tekort (actief B12 <32 pmol/L).

  • Methylmalonzuur (MMA)

Specifieke test voor het aantonen van een vitamine B12 tekort op cellulair niveau. Aanbevolen ter bevestiging van een vitamine B12 tekort indien B12<300 pmol/L of actief B12<32 pmol/L.

  • Homocysteïne

Sensitieve test voor het opsporen van o.a. een vitamine B12 of foliumzuur tekort op cellulair niveau. Homocysteïne is niet specifiek voor een B12 tekort.

  • Vitamine B12 spectrum

Specifieke marker voor de onverzadigde bindingscapaciteit van beide vitamine B12 transporteiwitten; transcobalamine en haptocorrine.

Zie hieronder voor meer informatie omtrent het aanvragen van een vitamine B12 spectrum analyse.

  • Foliumzuur

Test meet het folaat gehalte in het bloed of erytrocyten. Deze test wordt vaak in combinatie met het vitamine B12 aangevraagd om de oorzaak van een macrocytaire anemie te verklaren.

 

Wilt u een of meerdere testen aanvragen dan kunt u gebruik maken van dit

aanvraagformulier.

instructies voor een vitamine B12 spectrum analyse.

referentiewaarden.

Voor inhoudelijke vragen over bovengenoemde biomarkers kunt u contact opnemen met:

Mw. Dr. S.G. Heil. Telefoon 010 70 33493 / Email s.heil@erasmusmc.nl