target menu
... / ... / Dementie / Wetenschappelijk onderzoek in het nieuws
 

Wetenschappelijk onderzoek in het nieuws

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar verschillende vormen van dementie; in ons eigen Alzheimercentrum zuidwest Nederland, op andere verschillende afdelingen van het Erasmus MC (bijvoorbeeld het ERGO onderzoek, ook wel bekend als the Rotterdam Study), in andere delen van Nederland en internationaal. Regelmatig wordt er op populaire nieuwssites gesproken van een ‘doorbraak’ in het onderzoek. Graag houden we u op de hoogte van interessante resultaten uit de onderzoekswereld en wat die resultaten voor u als patiënt, mantelzorger, familielid of geïnteresseerde kunnen betekenen.


Wetenschappelijk onderzoek kan vaak worden ingedeeld in verschillende categorieën. Sommige onderzoeken richten zich op risicofactoren in de bevolking, andere onderzoeken proberen het ontstaan van de ziekte zo goed mogelijk in kaart te brengen, en er zijn onderzoeken die zich richten op het ontwikkelen en testen van medicijnen. Belangrijk is om te beseffen, dat een doorbraak in wetenschappelijk onderzoek meestal het begin is van een lang traject. Resultaten zijn over het algemeen gebaseerd op verschillen tussen groepen, maar dit is vervolgens nog niet direct op individueel niveau bruikbaar. Vaak gaan er jaren overheen voordat een onderzoeksresultaat bruikbaar is in diagnostiek of behandeling bij dementie. Toch is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen uit het wetenschappelijk onderzoek. Een greep uit de headlines van afgelopen tijd. Wilt u meer informatie over onderzoeken die in het Alzheimercentrum zuidwest Nederland lopen? Kijkt u hier op onze website, of stuur ons een email.

Risicofactoren bij dementie:

- Risico op dementie lijkt langzaamaan af te nemen
- Onderzoekers brengen risicofactoren Alzheimer aan het licht
- Sociale activiteiten vertragen symptomen van Alzheimer

Inzicht in ziekteproces:

- Dementie op jonge leeftijd
- Computer kan ziekte voorspellen
- Eiwit in hersenvocht kan wijzen op een vroege fase van Alzheimer
- Looppatroon verraadt dementie
- Nieuwe erfelijke afwijking in kaart bij dementie

Medicijnontwikkeling:

- Nieuw medicijn lijkt Alzheimer te vertragen
- Stand van zaken in medicijnonderzoek
- Doorbraak in onderzoek naar medicijnen voor dementie

 

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen omtrent dementie, zowel in de wetenschap als in de media? Like onze facebook - regelmatig posten wij interessante berichten uit het nieuws.