target menu
... / ... / Wetenschap en Opleiding / Deelnemen aan medicijnonderzoek
 

Deelnemen aan medicijnonderzoek

Geneesmiddelen onderzoek bij frontotemporale dementie (TRX237-007)

Het Alzheimercentrum zuidwest Nederland doet mee aan een geneesmiddel onderzoek bij frontotemporale dementie. Het gaat hier om een zogenaamde fase 3 studie met LMTM, een middel wat de ophoping van het Tau eiwit moet voorkomen. De studie is gericht op patiënten met de gedragsvariant van frontotemporale dementie. Na een uitgebreide screening, krijgen deelnemende patiënten medicijnen in tabletvorm, die zij gedurende 1 jaar elke dag innemen. Tijdens dit jaar is het de bedoeling dat patiënten tien keer een bezoek afleggen aan de polikliniek. Tijdens vier van deze bezoeken wordt er ook een MRI scan gemaakt. Reiskosten worden vergoed.

Geneesmiddelen onderzoek bij de ziekte van Alzheimer (Marguerite roAD)

Vanaf augustus 2014 doet het Alzheimercentrum mee aan een studie bij mensen met de ziekte van Alzheimer, naar het onderzoeksmiddel Gantenerumab. Het middel is een antistof gericht tegen amyloid beta, het eiwit dat bij patienten met de ziekte van Alzheimer in de hersenen samenklontert waardoor hersencellen niet goed meer kunnen functioneren. Gantenerumab zorgt ervoor  dat dit eiwit niet meer gaat ophopen. De studie wordt uitgevoerd bij mensen in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. De studie duurt ongeveer 2,5 jaar. In deze periode wordt u ongeveer 35 keer verwacht bij ons op de polikliniek. Zo kunnen wij u goed in de gaten houden.  

Op dit moment includeren wij geen patiënten meer voor bovengenoemde onderzoeken. Wij verwachten in de loop van 2016 weer met nieuwe medicijnonderzoeken te starten.

Wilt u meer informatie over de lopende studies, of opkomende nieuwe medicijnonderzoeken, stuur dan een email naar: alzheimercentrumzwn@erasmusmc.nl.