target menu
... / ... / ... / ... / Januari 2011 / Werkomgeving belangrijker dan leefstijl
 

Werkomgeving belangrijker dan leefstijl

Een goede werkomgeving blijkt voor hoogopgeleide kantoormedewerkers van kardinaal belang. De invloed ervan op hun werkvermogen is nog groter dan die van de leefstijl.

Voornemen
‘Minder stress op de zaak’, dat zal bij menig werkende een goed voornemen voor 2011 zijn. Uit het proefschrift van dr. Tilja van den Berg kan worden afgeleid dat dit een bijzonder verstandige intentie is. Van den Berg promoveerde eind vorig jaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op werkvermogen en duurzame inzetbaarheid.

Leefstijl
Een positieve werkomgeving blijkt voor hoogopgeleid kantoorpersoneel van nog groter belang voor het werken dan de leefstijl en belangrijke privégebeurtenissen, zoals scheiding of de dood van een familielid. Van den Berg concludeert dit op basis van enquêtes en lichamelijke onderzoeken onder 1.141 werknemers. De deelnemende mannen en vrouwen, veelal dertigers en veertigers, werken voor verzekeringsmaatschappijen, IT-ondernemingen en consultancyfirma’s.

Vertrouwen
Onder een goede werkomgeving wordt onder meer verstaan dat mensen hun collega’s vertrouwen, zich onderdeel van een team voelen, hun taken aankunnen en voldoende uitdagingen zien.

Campagnes
De invloed van het werk is zó groot dat het werk uitgangspunt moet zijn bij gezondheidscampagnes, vindt Van den Berg. Deze campagnes zijn traditioneel gericht op beïnvloeding van de leefstijl, zoals stoppen met roken en voldoende bewegen.

Het proefschrift van Tilja van den Berg is op RePub gepubliceerd (inloggen niet nodig).

 

gepubliceerd: 4 januari 2011.

Deel deze pagina: