target menu
... / ... / ... / ... / Mei 2011 / Darmkanker voorkomen met screening
 

Darmkanker voorkomen met screening

Alle 55-plussers worden vanaf 2013 gecontroleerd op darmkanker. Dit heeft de minister van Volksgezondheid besloten op basis van bevolkingsonderzoeken die uitgevoerd zijn in drie medisch centra, waaronder het Erasmus MC.

Opsporen
In 2006 startten de afdelingen MDL en MGZ van het Erasmus MC met een proefbevolkingsonderzoek in de regio Rijnmond. Het bleek succesvol in het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Het onderzoek is gedaan in samenwerking met de stichting bevolkingsonderzoek Zuid-West, het Integraal Kankercentrum Rotterdam en huisartsen in de regio. 

Poliep
Prof. Ernst Kuipers, hoofd van de afdelingen Inwendige Geneeskunde en MDL, leidt het darmonderzoek vanaf het begin. "Een screening is belangrijk, omdat darmkanker vaak voorkomt en veel mensen hieraan overlijden. Screening biedt daarbij goede mogelijkheden. Anders dan andere vormen van kanker, begint darmkanker met een duidelijk herkenbaar voorstadium, een darmpoliep. Deze poliep zit jaren in het lichaam voordat deze kwaadaardig wordt en uitgroeit tot kanker. De poliep is in een vroeg stadium al te herkennen en kan dankzij een screening op tijd verwijderd worden." 

Praktisch
In het Rijnmond-gebied zijn afgelopen jaren vijftigduizend mensen onderzocht op darmkanker. Het screenen gebeurde op verschillende manieren: met een ontlastingsonderzoek, CT-scan, of endoscopie. De meest praktische methode, het onlastingsopslagbuisje, wordt vanaf 2013 landelijk gebruikt. Kuipers legt uit hoe het werkt: "Deelnemers krijgen het buisje thuisgestuurd. In het buisje kunnen zij een beetje ontlasting opslaan, en in een voorgefrankeerde envelop terugsturen naar het ziekenhuis voor laboratoriumonderzoek. Daar wordt de test geanalyseerd op aanwezigheid van bloedsporen. Als bloedpsoren te vinden zijn, wordt een aanvullend onderzoek gestart."

Halveren
Het sterftecijfer in Nederland van mensen met darmkanker kan halveren dankzij de invoering van het bevolkingsonderzoek. Dit komt neer op zo'n 2.400 geredde levens per jaar.


 


Date published: 27 May 2011