target menu
... / ... / ... / ... / Augustus 2013 / Subsidie voor helen met hitte
 

Subsidie voor helen met hitte

KWF Kankerbestrijding heeft ruim € 800.000 beschikbaar gesteld om de beste behandelwijze met hyperthermie te laten bepalen.

Bevattelijk
Hyperthermie vult radiotherapie en chemotherapie aan, door ontspoorde cellen te verwarmen tot 40 à 44 °C. Kankercellen worden daardoor bevattelijker voor bestraling of een chemokuur.

hyperthermie bij baarmoederhalskankerOverwinning
De toegekende subsidie is een overwinning voor deze techniek, die wereldwijd nog steeds niet is doorgebroken. Het Erasmus MC-Daniel den Hoed is een van de drie grote locaties in Nederland waar hyperthermie wordt aangeboden. De andere zijn het AMC (Amsterdam) en het Instituut Verbeeten (Tilburg).

Beste dosis
Onderzoeker dr. Martine Franckena gaat in kaart brengen wat het verband is tussen de toegediende dosis warmte en het effect op de tumor.

Waardevol
Franckena is eerder gepromoveerd op het gunstige effect van hyperthermie op baarmoederhalskanker. Sinds eind jaren zeventig is een dertigtal wetenschappelijke studies gepubliceerd waaruit de waarde van ‘helen met hitte’ blijkt, zegt ze, ook voor andere soorten kanker.

Bianca-scanner
Het onderzoek is mogelijk dankzij de zogeheten Bianca-scanner. Die wordt begin 2014 in het Erasmus MC-Daniel den Hoed geïnstalleerd.

Kleine bekken
Behalve bij baarmoederhalskanker wordt hyperthermie ingezet bij tumoren in het kleine bekken, tumoren in het hoofd-halsgebied en bij terugkerende borstkanker. Daarnaast wordt deze techniek toegepast bij huidkanker (melanoom) en asbestkanker (mesothelioom).

gepubliceerd: 8 augustus 2013.

Deel deze pagina: