target menu
... / ... / ... / ... / 2016-05 / Hartpatiënt levert Olympische prestatie
 

Hartpatiënt levert Olympische prestatie

Cardioloog dr. Olivier Manintveld ontving woensdag 18 mei het eerste exemplaar van 'Weg van mijn hart', het persoonlijk verslag van patiënt Peter van Maurik over zijn harttransplantatie.

boek harttransplantatie Peter van Maurik

Pomp
Nog maar een jaar geleden lag oud-marinier Peter van Maurik (52) als een dood vogeltje aan zijn bed gekluisterd. Zijn hart functioneerde nauwelijks meer en werd ondersteund door een aortapomp. Een jaar later staat dezelfde Van Maurik enthousiast te vertellen in het Onderwijscentrum over zijn herstel en zijn zwemtrainingen voor de World Transplant Games in Malaga, in 2017.

Wachtlijst
'Voor mijn donor' staat er op het schutblad van zijn boek. Van Maurik heeft geen idee wie de donor was, maar beseft goed dat, dankzij diens laatste wens om organen beschikbaar te stellen, zijn leven een nieuwe wending kreeg. De afgelopen negentien jaar werd zijn hart steeds zieker, met als resultaat dat hij begin 2015 op de wachtlijst voor transplantatie belandde.
Totdat cardioloog Manintveld enkele maanden later aan zijn bed verscheen en zei: "Het is zover. Je mag vanaf nu niet meer eten en drinken." Die zinnetjes staan in het geheugen van Van Maurik gegrift. Voor altijd. "Het was letterlijk een kantelpunt in mijn leven."

Wijzer
Tijdens zijn werk bij de marine – hij is inmiddels met militair pensioen - was Van Maurik al iemand die graag kennis deelde, mensen wijzer maakte. Ook zijn ervaringen met zijn ziekte en herstel wilde hij niet voor zichzelf houden. "Het boek gaat over mij, maar ook over donatie en over wat ziek zijn met een mens doet. Op zeker moment wórd je je ziekte. Dat heeft invloed op je werk, op je relaties. Mijn vrouw heeft jaren voor mij moeten zorgen. Dat doet wat met allebei. Daar wilde ik het over hebben."

Prestatie 
Olivier Manintveld is blij met het boek. Het toont maar weer aan hoe belangrijk donoren zijn voor mensen als Peter van Maurik. "Peter is het ultieme voorbeeld van waar je het als geregistreerd donor voor doet. Het is bizar hoe deze man in korte tijd is hersteld. Hij heeft dat boek in zes maanden tijd voor elkaar gebokst. Ik vind het een Olympische prestatie."

Meer informatie over Peter van Maurik en zijn boek is te vinden op www.wegvanmijnhart.nl.

boek harttransplantatie Peter van Maurik

gepubliceerd: 20 mei 2016.

Deel deze pagina: