target menu
... / ... / ... / ... / 2016-05 / Zuurstof meten in huidcellen
 

Zuurstof meten in huidcellen

Met een nieuw meetsysteem kan in huidcellen worden gemeten hoeveel zuurstof een patiënt opneemt. Anesthesisten hebben, nu ze niet meer in het bloed in de cellen hoeven te meten, een veel beter instrument in handen om de conditie van patiënten te bewaken.

Het systeem, genaamd COMET, is vrijdag 27 mei gepresenteerd op het internationale symposium Euroanaesthesia 2016 in London.

handAan het bed
COMET staat voor Cellular Oxygen Metabolism en kan in weefselcellen in de huid meten of een patiënt voldoende zuurstof opneemt. Het systeem bepaalt de beschikbaarheid van zuurstof (mmHg) en het zuurstofverbruik (mmHg/s) in huidcellen in 'real time' aan het bed.

Goedkeuring
Dr. Bert Mik, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, is de bedenker van het systeem. Dat wordt nu in het Erasmus MC-spinoff-bedrijf Photonics Healthcare verder ontwikkeld en op de markt gebracht. COMET heeft inmiddels een Europese CE-goedkeuring als medisch hulpmiddel ontvangen.

Ingrijpen
Mik: “De huid fungeert eigenlijk als een vroeg waarschuwingssysteem, dus door in de huidcellen de zuurstofopname te meten, verwachten we eerder te kunnen ingrijpen als dat nodig is. Wij verwachten dat veel clinici de waarde van dit meetsysteem zullen inzien.”

Filmpje
Bekijk het filmpje over COMET op de website van Photonics Healthcare. Lees ook het persbericht van het Erasmus MC.

gepubliceerd: 30 mei 2016.

Deel deze pagina: