target menu
... / ... / ... / ... / 2016-09 / Sperma holt achteruit
 

Sperma holt achteruit

De kwaliteit van het sperma holt in de geïndustrialiseerde landen achteruit. Bovendien neemt het aantal jonge mannen met zaadbalkanker toe.

Congres
Deze zorgen worden gedeeld tijdens het European Congress of Andology vanaf woensdag 21 september, in De Doelen te Rotterdam.

Probleem
De afgelopen twintig jaar is de hoeveelheid zaadcellen per lozing bij vruchtbare mannen van ongeveer 30 jaar met een derde afgenomen: van 60 miljoen cellen naar 40 miljoen. "Dat is nog binnen de normale waarden, maar er is iets aan de hand", vertelt organiserend uroloog Gert Dohle van het Erasmus MC. Zet deze ontwikkeling door, dan zou de hoeveelheid zaadcellen over 20 jaar wel een probleem kunnen vormen. "Bij minder dan 20 miljoen zaadcellen spreken we van verminderde vruchtbaarheid."

sperma en eicelMilieu
In 20 jaar is het het aantal jonge mannen met zaadbalkanker verdubbeld. In 1990 werd de ziekte gevonden bij 300 mannen tussen de 15 en 40 jaar. In 2010 waren dat er 600. "We kunnen het nog niet keihard bewijzen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat hormoonverstorende chemicaliën in ons milieu de oorzaak zijn."

Placenta
Deze chemicaliën komen voor in het milieu waar afval wordt verwerkt, maar zitten ook in weekmakers in plastics. Bisfenol A is er een voorbeeld van. De nep-oestrogenen belanden in drinkwater en voedsel en worden opgeslagen in vetweefsel. Tijdens de zwangerschap van de vrouw komen ze via de placenta bij het ongeboren jongetje terecht, waar ze de aanleg van de zaadballen verstoren.

Verbod
Dohle: "Probleem is dat we nog niet hard kunnen bewijzen welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor de schade. Dat hopen we binnen vijf jaar wel te kunnen doen. Dan kan de overheid stappen ondernemen om bepaalde stoffen in de voedselketen te gaan verbieden, al zijn er landen die nu al een verbod hebben uitgevaardigd tegen sommige stoffen.'' 

gepubliceerd: 21 september 2016.

Deel deze pagina: