target menu
... / ... / ... / ... / 2017-03 / 'Mensen leven niet in een lab'
 

'Mensen leven niet in een lab'

Wie de gezondheid wil bevorderen, moet rekening houden met de omgeving waarin mensen verkeren. Niemand leeft immers in een laboratorium.

Denktas-500 
Inzichten
Ziekten als diabetes ('suikerziekte') en obesitas (zwaarlijvigheid) hebben te maken met leefstijl. Ze komen steeds vaker voor. Daarom zijn nu, meer dan ooit, gedragswetenschappelijke inzichten nodig om gezonder gedrag te bevorderen. Daarbij speelt de leefomgeving ook een rol.

Hoogleraar
Dat stelt Semiha Denktas in haar rede 'Mens, gedrag en gezondheid in een veranderende wereld'. Die spreekt ze vrijdag 17 maart uit, bij de aanvaarding van haar hoogleraarschap. Zij gaat nader in op hoe ons gedrag de huidige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Factoren die zij zal aanhalen, zijn onder andere het opleidingsniveau van mensen en hoe hun leefomgeving eruit ziet, zowel fysiek (huis, buurt, stad) als sociaal (familie, vrienden).

Vitale stad
De in Turkije geboren en in Nederland opgegroeide Denktas is vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam programmaleider van 'Rotterdam, vitale stad'. Met dit programma tracht de gemeente Rotterdammers met positieve duwtjes te verleiden tot gezonder gedrag. Denk daarbij aan niet roken, voldoende bewegen, gezonder eten, minder alcohol drinken en veilige seks.

Zwangerschap
Denktas is verder onder meer betrokken bij initiatieven voor een gezonde zwangerschap. Ze schreef daarover: "Rotterdam is de eerste stad van Nederland, en voorzover we weten ook de eerste van Europa, die voor het complete traject van zwanger worden maatregelen heeft geïntroduceerd om een gezonde zwangerschap en geboorte te bevorderen."

Immigranten
In 2011 promoveerde ze op de gezondheid en het zorggebruik van oudere immigranten (zie haar proefschrift).

gepubliceerd: 15 maart 2017.

Deel deze pagina: