target menu
... / ... / ... / ... / 2018-04 / Scopen moeten schoner
 

Scopen moeten schoner

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben micro-organismen aangetroffen bij 15% van de endoscopen die in Nederland worden gebruikt bij galweg- en alvleesklieronderzoek.

endoscoop

Levensreddend
De huidige reinigings- en controleprocessen voor dit type endoscopen zijn onvoldoende adequaat en veilig, stellen de onderzoekers. Behandeling met deze instrumenten blijft niettemin belangrijk en kan zelfs levensreddend zijn. De kans om ziek te worden door de micro-organismen is klein. Bij specifieke, kwetsbare patiënten kunnen organismen toch een risico opleveren. De onderzoekers pleiten voor verbetering van het reinigen van de scopen.

Complex ontwerp
Promovendus Arjan Rauwers heeft onderzoek verricht naar scopen die in de 73 scopiecentra in Nederland worden gebruikt. Hieraan deden 67 centra mee. In totaal zijn 745 onderdelen van 155 zogenaamde duodenoscopen onderzocht. Op 23 scopen werden micro-organismen van patiënten aangetroffen. Dit duidt erop dat de reiniging en desinfectie niet in alle gevallen voldoende was, wat mogelijk is toe te schrijven aan het complexe ontwerp van de scoop.

Besmetting
Het is onduidelijk op welke schaal patiënten daadwerkelijk worden besmet met deze bacteriën. Uitbraakdetectie bij niet-resistente bacteriën is in de klinische praktijk nauwelijks mogelijk. Daarom is het waarschijnlijk dat patiëntbesmettingen en uitbraken op grotere schaal plaatsvinden dan nu wordt aangenomen.

Vakblad Gut
Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Gut en draagt de titel: 'High prevalence rate of digestive tract bacteria in duodenoscopes: a nationwide study'.

Lees ook het persbericht.

gepubliceerd: 26 april 2018.

Deel deze pagina: