target menu
... / ... / ... / ... / 2018-04 / Longprijzen voor Kool en Moor
 

Longprijzen voor Kool en Moor

Het Longfonds heeft onderzoekers dr. Mirjam Kool en Karen Moor ieder een prijs toegekend voor hun wetenschappelijke prestaties.

Sterk participatieprijs Karen MoorParticipatie
Een beoordelingscommissie gaf aan arts-onderzoeker Karen Moor (foto rechts) de Sterk participatie Prijs. De commissie bestond uit prof. Peter Sterk, mensen met een longziekte en de Longfonds-researchcoördinator.

Fibrose
De prijs, € 15.000 groot, is voor het eerst uitgereikt. Moor werd uitverkoren vanwege de ontwikkeling en evaluatie van een thuismonitoringprogramma voor patiënten met idiopathische pulmonale fibrose. Ze geeft hierover uitleg in een Youtube-filmpje (2.27 min.).

Alle fases
Met de Sterk Participatie Prijs wil het fonds onderzoekers stimuleren om patiëntparticipatie een wezenlijk onderdeel te laten zijn van alle fases van het onderzoek. 

Sarcoïdose
Dr. Mirjam Kool ontving voor haar onderzoek naar sarcoïdose de Dirkje Postma Talent Award, die € 200.000 groot is. Bij sarcoïdose vormen zich ophopingen van ontstekingscellen vooral in de longen. Soms gaan die niet meer weg. Kool wil uitzoeken waarom dat zo is en zo de sleutel vinden voor een betere behandeling.

Bewonderaar
Kool zegt in een persbericht: “Natuurlijk hoopte ik stiekem dat ik zou winnen, maar ik had het niet verwacht! Ik ben een groot bewonderaar van Dirkje Postma en daarom extra trots dat ik deze prijs krijg. Maar het is vooral heel belangrijk voor mensen met sarcoïdose. De ziekte komt namelijk niet heel veel voor, waardoor het lastig is om geld te krijgen voor onderzoek."

Talentvol
De Dirkje Postma Talent Award is bestemd voor 'excellente gevestigde (junior)onderzoekers'.

De reeks winnaars werd 11 april bekendgemaakt, tijdens de Week van de Longen.

gepubliceerd: 18 april 2018.

Deel deze pagina: