target menu
... / ... / ... / ... / 2018-04 / Teken-ziekte ook in NL
 

Teken-ziekte ook in NL

Nederland heeft er sinds relatief kort een nieuwe ziekte bij, die wordt overgedragen door teken: TBE, ofwel teken-encefalitis.

Teek in tang-180Virus
Sinds 2016 is bekend dat de meest algemene teek in Nederland, de schapenteek, niet alleen bacteriën zoals de Borrelia-bacterie kan overdragen. Die veroorzaakt de ziekte van Lyme. Ook overdracht van het teken-encefalitis-virus blijkt mogelijk. Dit virus kan bij mensen de hersen(vlies)ontsteking TBE veroorzaken, voluit teken-encefalitis.

Heuvelrug
Al jaar en dag brengen jaarlijks een handje vol reizigers, met name terugkerende uit Zuidoost-Duitsland, Oostenrijk en Zweden, deze infectieziekte mee naar Nederland. In het voorjaar van 2016 is echter duidelijk geworden dat mensen TBE ook in Nederland kunnen oplopen, vermoedelijk op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.

Oostenrijk
Oostenrijk kent dit probleem al langer. Daar is TBE, in tegenstelling tot in Nederland, wijdverbreid. Vaccinatie ertegen is onderdeel van het nationale vaccinatieprogramma: 82% van de Oostenrijkers is ertegen ingeënt.

Virologie
Dat schrijft dr. Chantal Reusken van de afdeling Virologie van het Erasmus MC in het artikel 'Teken-encefalitis in Nederland'. Dat is gepubliceerd op de site Biomaatschappij.nl.

Week van de Teek
Haar artikel hoort bij de Week van de Teek, die duurt van 16 tot en met 22 april en wordt georganiseerd door 24 organisaties, inclusief wetenschapsinstanties, groene organisaties, vakbonden en preventie- en arbodiensten.

Zie ook:
o Hoe ernstig is de ziekte van Lyme?
o Testen op de ziekte van Lyme: matig of maatwerk?
o Hoe herken je een teek op je huid?
o Wat zijn de vroege verschijnselen van de ziekte van Lyme?
o Wat zijn de late verschijnselen van de ziekte van Lyme?

gepubliceerd: 19 april 2018.

Deel deze pagina: