target menu
... / ... / ... / ... / 2018-06 / 'Fonds geeft sikkelcelziekte een gezicht'
 

'Fonds geeft sikkelcelziekte een gezicht'

Op Wereldsikkelceldag dinsdag 19 juni is het Sikkelcelfonds gelanceerd om geld te werven voor onderzoek naar sikkelcelziekte.

Gajebi MissiedjanGenezen
Het Erasmus MC en het AMC hebben het fonds opgericht, samen met andere betrokkenen, zoals patiëntenverenigingen en bekende Nederlanders. "Samen kunnen we het verschil maken en de toekomst voor patiënten veranderen", zegt dr. Marjon Cnossen, kinderarts-hematoloog in het Erasmus MC-Sophia en voorzitter van het Sikkelcelfonds. "Met vereende krachten gaan we geld inzamelen voor onderzoek dat nodig is om sikkelcelziekte uiteindelijk, op een dag, te genezen."

Ondraaglijke pijn
Sikkelcelziekte is een ernstige aandoening aan het bloed die zich uit in bloedarmoede en aanvallen met ondraaglijke pijn. Cnossen: "De ziekte leidt tot een versneld verouderingsproces, waarbij na verloop van tijd alle organen in het lichaam beschadigd raken." Een op de zeven mensen van niet-Westerse afkomst is drager van het gen voor de ziekte.

Wereldwijd
"Een nationaal onderzoeksfonds geeft sikkelcelziekte een gezicht", zegt Cnossen. "Van onbekende ziekte naar wat het werkelijk is: een heftige erfelijke bloedziekte waar wereldwijd velen jong aan sterven."

Kickbokser
Ambassadeurs van het Sikkelcelfonds zijn cabaretier Jörgen Raymann, kickbokser Remy Bonjasky en presentatrice/zangeres Laurien Verstraten.

Lees meer in het persbericht.

gepubliceerd: 19 juni 2018.

Deel deze pagina: