target menu
... / ... / ... / ... / 2018-07 / Infecties op apparaten te lijf
 

Infecties op apparaten te lijf

Dr. Klazina Kooiman, universitair docent van de afdeling Cardiologie, heeft van de Europese Onderzoeksraad een subsidie van € 1,9 miljoen ontvangen.

Klazina KooimanBubble cure
Zij gaat hiermee onderzoek verrichten naar het diagnosticeren en behandelen van bacteriële infecties op hartfunctieondersteunende apparatuur. De studie heet 'BUBBLE CURE'.

Pacemaker
"Bacteriële infecties op hartfunctieondersteunende apparatuur, zoals een pacemaker, kunsthartklep of steunhart, zijn levensbedreigend en moeilijk te diagnosticeren en behandelen", legt Kooiman uit. "De behandeling is moeilijk, omdat de bacteriën zich inkapselen in een aangroeisel op de apparatuur. Hierdoor kunnen antibiotica, die als onderdeel van de behandeling gegeven worden, moeilijk doordringen."

Gasbelletjes
In BUBBLE CURE gaat Kooiman de aangroeisels te lijf met minuscule gasbelletjes en hoogfrequente geluidsgolven, waardoor de gasbelletjes gaan trillen. Hiermee kan de infectie vroegtijdig in beeld worden gebracht met een echo en vervolgens worden behandeld.

Trillen
"Wat we nu weten uit eerder onderzoek is dat de gasbelletjes met hun getril de vaatwand kunnen stimuleren om geneesmiddelen op te nemen. In dit project gaan we een grote stap verder. De nieuwe gasbelletjes dienen zich te hechten aan het aangroeisel en deze trillende gasbelletjes moeten ervoor zorgen dat antibiotica diep in het aangroeisel kan binnendringen. Hoe de microbel zich stevig kan hechten en hoe het precies moet trillen om dit voor elkaar te krijgen, kunnen we dankzij de subsidie gaan onderzoeken."

Gefascineerd
Deze beurs betekent veel voor haar. "In mijn familie zie ik wat hart- en vaatziekten kunnen aanrichten en heb ik veel te vroeg afscheid moeten nemen van andere familieleden door bacteriële infecties. Tegelijkertijd ben ik tijdens mijn promotie in het Erasmus MC gefascineerd geraakt door de kracht van de miniscuul kleine gasbelletjes voor de diagnose en behandeling van ziekten. Met deze ERC-grant kan ik beide combineren: de kracht van de bellen kan hopelijk in de toekomst gebruikt worden om levensbedreigende infecties op hartondersteunende apparatuur te diagnosticeren en te behandelen."

gepubliceerd: 27 juli 2018.

Deel deze pagina: