target menu
... / ... / ... / ... / 2018-07 / Nieuwe nier met pieken en dalen
 

Nieuwe nier met pieken en dalen

In 'Ik heb drie nieren' vertelt Marc Moens uit Steenbergen zijn verhaal, vanaf het moment dat hij ziek werd tot na zijn operatie in het Erasmus MC.

Boek nierpatient Marc Moens
Marc Moens ontving van zijn vader een nieuwe nier en schreef er een boek over.

Moeilijk, onzeker
In zijn boek beschrijft Moens zijn niertransplantatie als een periode van vijf jaar vol ups en downs. "Toen mijn nieren steeds slechter gingen functioneren, wist ik eigenlijk niet wat mij te wachten stond. Het zijn soms moeilijke en onzekere tijden geweest."

Zus en vader
Over de zoektocht naar een donor vertelt hij in Steenbergse Bode: "Ik had al wel eens aan familie gevraagd of ze een nier wilden afstaan. Toen zeiden ze van wel, maar als het puntje bij paaltje komt, kan het natuurlijk toch anders zijn." Zijn zus, eerste nierdonor, viel af. Marc vroeg het daarna aan zijn vader, die meteen akkoord ging. "Mijn vader was op dat moment 78, dus dan is er een groter risico dat de nier niet helemaal meer werkt of dat er net als bij mijn zus iets wordt gevonden. Maar dat was niet het geval. Hij is misschien oud, maar hij is altijd heel sportief geweest."

Grote impact

Met 'Ik heb drie nieren' wil hij andere mensen duidelijk maken hoe groot de impact van zo'n transplantatie is. "Als het een ander overkomt, sta je er vaak niet bij stil wat de gevolgen kunnen zijn." Met zijn nierfalen legde hij een lang traject af voor de transplantatie. Marc: "Uiteindelijk vindt die plaats en dan verwacht je dat het in een stijgende lijn naar een goede gezondheid en een normaal leven. Het is anders verlopen dan dat ik het mij had voorgesteld."

Geleidelijk achteruit

In het Erasmus MC werd bij Moens systemische lupus erythematodes (SLE) vastgesteld als de oorzaak van de nierinsufficiëntie. Bij deze auto-immuunziekte vallen de antistoffen ook de eigen lichaamscellen aan. Geleidelijk gaat hij achteruit. Behalve de lichamelijke gevolgen, zorgde dit ook voor psychische stress. "Ik had mijn verantwoording en wilde natuurlijk niet iemand anders opzadelen met mijn werk. Alleen al het opbellen naar mijn werk om te zeggen dat ik ziek was, vond ik moeilijk."

Moed behouden
De operatie en het eerste herstel zijn al met al 'redelijk verlopen zijn', blikt hij terug. Marc: "Als mijn nier niet meer goed zal functioneren, zal ik zeker weer aan een niertransplantatietraject beginnen". Maar hij laat tevens weten dat de transplantatie en het herstel niet meegevallen is. "Monique en ik hadden te hoge verwachtingen voor de transplantatie." Daaraan voegt hij toe: "Ik ben blij dat ik de moed nooit heb opgegeven."
Boek nierpatient Marc Moens
Boek nierpatient Marc Moens 
Boek nierpatient Marc Moens

gepubliceerd: 30 juli 2018.

Deel deze pagina: