target menu
... / ... / ... / ... / 2013-08 / Dochters als voorlichters borstkankeronderzoe...
 

Dochters als voorlichters borstkankeronderzoek

Kan een Turkse of Marokkaanse dochter een rol spelen bij voorlichting bevolkingsonderzoek borstkanker? Een aantal instellingen, waaronder het Erasmus MC, doet er onderzoek naar.

moslima campagne Duizend moedersObstakels
Turkse en Marokkaanse vrouwen nemen minder vaak deel aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker dan andere vrouwen. Bijvoorbeeld omdat ze de uitnodiging niet kunnen lezen. Maar ook omdat ze bang voor behandeling door een mannelijke laborant.

Duizend moeders
Het Erasmus MC is samen met Kennis- en adviescentrum Pharos - ondersteund door de campagne Duizend Moeders – een onderzoek gestart. Doelgroep hierbij zijn de jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst. Zij krijgen informatie over het belang van de bevolkingsstudie. De vraag is of zij deze informatie delen met hun moeders, tantes en oma’s, zodat die weloverwogen kunnen besluiten om deel te nemen.

Vragenlijst
De campagne speelt zich af op fora en sociale media als Twitter en Facebook. Zo krijgen leden van het forum Marokko.nl een vragenlijst toegestuurd over borstkankeronderzoek. Hiermee hopen de onderzoekers te achterhalen wat zij weten van het bevolkingsonderzoek, en of zij hierover praten met hun vrouwelijke familieleden.

gepubliceerd: 1 augustus 2013

Deel deze pagina: