target menu
... / ... / ... / ... / 2017-06 / Spotlight op blaastumorexpert
 

Spotlight op blaastumorexpert

Prof. Ellen Zwarthoff, specialist in blaastumoren, is door KWF Kankerbestrijding in de schijnwerpers gezet als 'Onderzoeker van de week'.

Ellen Zwarthoff en collegas LUMC
Prof. Ellen Zwarthoff (links) met LUMC-collega's dr. Gabri van der Puijm en dr. Geertje van der Horst.

Door wand heen
Jaarlijks krijgen ruim 6.000 Nederlanders de diagnose blaaskanker. Zo'n kwart van de tumoren is al zover door de blaaswand gegroeid dat de blaas verwijderd moet worden. Dit gebeurt om te voorkomen dat de tumor zich verder in het lichaam verspreidt.

Blaasspoeling
De overige patiënten behouden hun blaas. Om doorgroeien van de meer gevaarlijke tumoren bij hen te voorkomen, wordt deze - na verwijdering van de tumor - eenmalig behandeld met chemotherapie, gevolgd door 6-wekelijkse BCG-blaasspoelingen. Die spoelingen zijn echter niet voor iedereen een optie, vertelt prof. Zwarthoff, biochemicus op de afdeling Pathologie in het Erasmus MC. Daarom gooit zij het over een andere boeg.
 
Afvalfabriekjes
Zwarthoff en haar collega's van het LUMC in Leiden richten zich op lysosomen: “Dat zijn de afbraakfabriekjes van de cel. Gebruikte eiwitten worden in de lysosomen kapotgemaakt, waarna de bouwstenen kunnen worden hergebruikt”, verduidelijkt ze. Maar deze afbraak-units kunnen op hun beurt zelf óók kapot. En daar wordt het interessant wat betreft de bestrijding van tumoren.

Kapotmaken
Kankercellen in de blaas kunnen specifiek kunnen worden bestreden door hun lysosomen kapot te maken, zo is het idee. Lees de uitleg van Zwarthoff op de site van KWF Kankerbestrijding.

gepubliceerd: 15 juni 2017.

Deel deze pagina: