target menu
... / ... / ... / ... / 2017-06 / Web bevordert autonomie
 

Web bevordert autonomie

Mensen met kanker hebben vaak baat bij ondersteuning van de eigen regie en autonomie, in de herstelfase na hun behandeling. Het Zelfmanagement Web helpt daarbij.

Zelfmanagement WebDomeinen
Cora Braat, verpleegkundig specialist op de afdeling Radiotherapie, vertelt over dit hulpmiddel in vakblad VIP Science, mei 2017. Het web staat mensen met kanker (in dit geval hoofd-halstumoren) bij op veertien zogeheten levensdomeinen, onder meer vervoer & mobiliteit, inspraak tijdens de behandeling, vrijetijdsbesteding en huishouden.

Zelfmanagement WebDrie kleuren
De patiënt geeft per domein met een kleur aan hoe het gaat (groen, oranje, rood). Tijdens een consult wordt besproken wat er nodig is aan verbeteringen. Deze aanpak helpt in het stellen van kleine, haalbare doelen en motiveert om daaraan te werken, legt Braat uit.

Zelfmanagement WebIntieme relaties
Ze voegt toe: "Het was voor mij heel verrassend dat patiënten op andere levensdoeleinden problemen ervaren dan ik verwachtte. Ik dacht bijvoorbeeld dat het domein 'klachten en bijwerkingen' vaak tot een gesprek zou leiden, maar minstens zo vaak geven patiënten aan dat het op het domein 'intieme relaties en seksualiteit' minder goed met hen gaat."

Zelfmanagement WebBiedt inzicht
Veel patiënten vinden het Zelfmanagement Web een nuttig hulpmiddel om inzicht te krijgen in hun problemen en daarmee aan de slag te gaan, zo is haar ervaring. Maar mensen die na drie maanden bijna helemaal hersteld zijn van hun behandeling spreekt het minder aan. Toch krijgen ook zij een vervolggesprek. In de maanden die nog volgen, kunnen immers weer andere zaken gaan spelen.

Het Zelfmanagement Web is 'een nieuwe tool voor persoonsgerichte zorg in het Erasmus MC'.

Zelfmanagement Web

gepubliceerd: 5 juni 2017.

Deel deze pagina: