Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Radiologie & Nucleaire Geneeskunde

Op deze afdeling wordt zowel de binnenkant als de buitenkant van het lichaam in beeld gebracht met behulp van verschillende apparatuur en technieken. Aan de hand van deze beeldvorming kunnen diagnoses gesteld worden en diverse aandoeningen behandeld worden.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

De afdeling bestaat uit de specialismen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Ook Medische Fotografie maakt onderdeel uit van de afdeling. Radiologen onderzoeken door middel van verschillende technieken (röntgenstraling, echografie of Magnetische Resonantie (MRI)) wat de aard en plaats van een ziekte, letsel of aandoening is. Een radioloog kan met beeldvormende technieken ook diverse behandelingen uitvoeren.

Nucleair geneeskundigen kunnen specifieke afwijkingen in beeld brengen en/of behandelen door gebruik van speciale radioactieve stoffen die aan deze afwijkingen hechten. Een voorbeeld is schildklierkanker.

Bij medisch fotografie worden geen foto’s gemaakt van de binnenkant van het lichaam. De medische foto’s die worden gemaakt laten zien hoe het lichaam er van de buitenkant uit ziet.

Wat willen we bereiken?

Binnen de Radiologie & Nucleaire Geneeskunde draait het om het zo snel en doeltreffend mogelijk verstrekken van nauwkeurige diagnostische informatie aan aanvragende specialisten en in sommige gevallen het aanbieden/uitvoeren van minimaal invasieve beeldgestuurde behandelingen. De beeldvormende onderzoeken geven belangrijke informatie voor het aanduiden, vaststellen en uitsluiten van aandoeningen en geven zowel de specialist als de patiënt zekerheid.

 

Waarom naar het Erasmus MC?

De afdeling is vooruitstrevend in het toepassen van de meest geavanceerde en innovatieve radiologische en nucleair geneeskundige technieken, het uitvoeren van hoogwaardige diagnostische onderzoeken en beeldgestuurde interventies. De afdeling streeft ernaar de aanvrager en de patiënt zo snel en efficiënt mogelijk te voorzien van de juiste diagnose. Hiermee legt de afdeling het fundament voor interdisciplinaire communicatie binnen de het Erasmus MC.

 

Elke dag bezoeken ongeveer 500-800 patiënten de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Per jaar worden er ruim 250.000 verrichtingen uitgevoerd.

Aandoeningen en ziektebeelden

De afdeling is onderverdeeld in verschillende, vooral orgaangerichte aandachtsgebieden, namelijk:

  1. Thorax: onderdeel dat zich bezig houdt met onder andere de beoordeling van het longweefsel;
  2. Abdomen: diagnostiek van aandoeningen in de buik, kleine bekken en bekkenbodem region;
  3. Cardiovasculair: diagnostiek van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten;
  4. Mammo: beeldvorming van de borst en borstklieren;
  5. Interventie: behandelingen met behulp van beeldgestuurde technieken (bijvoorbeeld behandeling van beroerte en dotterbehandeling);
  6. Neuro en hoofd-hals radiologie: beeldvorming bij patiënten met aandoeningen van de hersenen, schedel, wervelkolom en ruggenmerg;
  7. Kinder: beeldvormende technieken bij kinderen tot 18 jaar; (kinder pagina)
  8. Musculoskeletale radiologie: beeldvorming van het skelet en de weke delen (spieren, pezen);
  9. Neuro-interventie radiologie: behandeling van aandoeningen aan bloedvaten in de hersenen en ruggenmerg;
  10. Nucleaire geneeskunde: onderzoeken of behandelingen met radio-actieve stoffen.

Samenwerking

De afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde is een ondersteundende afdeling voor alle specialismes binnen het Erasmus MC. 

Wetenschappelijk onderzoek

Ontwikkelingen in de radiologie en nucleaire geneeskunde staan niet stil sinds de ontdekking van röntgenstralen, getuige het brede aanbod van diagnostische en therapeutische mogelijkheden in de patiëntenzorg. Wetenschappelijk onderzoek maakt deze ontwikkelingen tot op de dag van vandaag mogelijk. Dagelijks zijn op onze afdeling onderzoekers bezig met het verzamelen, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Beginnende onderzoekers (promovendi) worden hierin begeleid om zo na ongeveer 4 jaar te kunnen promoveren en de titel dr. te verkrijgen

Onze polikliniek(en)

Operatie

Behandelingen

Onderzoeken

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor