target menu
 

Tropenziekten

Wat houdt Tropenziekten in?

Tropenzorg:
Sinds oktober 2017 zijn de tropenafdeling van het Havenziekenhuis en het Erasmus MC samengegaan, waardoor de expertise gebundeld is en de zorg op zowel de oude locatie van het Havenziekenhuis (de Havenpolikliniek, een poliklinisch centrum) als in het Erasmus MC plaatsvindt.
 
Komt u net terug van een reis met klachten van bijvoorbeeld koorts, diarree, huiduitslag en/of hoesten? Ga dan naar de huisarts.
De huisarts kan u doorverwijzen naar onze Tropenpolikliniek.
Op onze Tropenpoli kunnen patiënten als het nodig is dezelfde dag gezien worden om hun klachten te bespreken en bijvoorbeeld Malaria uit te laten sluiten, een röntgenfoto te laten maken of bloedonderzoek te laten verrichten.
Veel uitslagen zijn diezelfde dag al bekend en in overleg met de arts wordt een plan gemaakt. De polikliniek is gelokaliseerd op de Havenpolikliniek, Haringvliet 72 in Rotterdam.
Mocht u zo ziek zijn dat de huisarts het noodzakelijk vindt dat u de spoedeisende hulp bezoekt dan vindt de beoordeling plaats op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC.

Niet spoedeisende inhoudelijke vragen kunnen gemaild worden naar: tropen@erasmusmc.nl , waarbij wij deze vraag altijd binnen 48 uur proberen te beantwoorden.

Vaccinaties:
Voor (vragen over) reisadvies, inentingen en vaccinaties (zoals een vaccinatie voor DTP, gele koorts, hepatitis A of hepatitis B) kunt u terecht bij de Travel Clinic, www.travelclinic.com, telefoonnummer 0900-503 40 90.
Deze vaccinatieafdeling is nu nog gelokaliseerd op de Haringvliet 72 in Rotterdam en zal in december a.s. verhuizen naar het Erasmus MC.
 
Hoe maak ik een afspraak?
Met een verwijsbrief van uw huisarts of specialist kunt u een afspraak maken bij de Tropenpolikliniek.
Het kan zijn dat de (huis)arts de afspraak al voor u gemaakt heeft, anders kunt u bellen naar 010-404 3666, of naar nummer 010-4043305 of 010-4043308.
Er is op elke werkdag spreekuur op de Havenpolikliniek van het Erasmus MC.
 
Wat moet ik meenemen voor een bezoek?
Voor een bezoek aan de tropenpolikliniek is het van belang dat u de verwijsbrief en een geldig legitimatiebewijs meeneemt.
Vaak wordt de verwijsbrief al elektronisch door de huisarts verstuurd.
 
Waar is de polikliniek?
De polikliniek kunt u vinden op de Haringvliet 72, 3011 TG, Rotterdam, telefoonnummer 010-404 3666/010-4043305/010-4043308.
De Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC vindt u op het Doctor Molewaterplein 30, 3015 GD Rotterdam, telefoonnummer 010-704 0145.

Wie is mijn dokter?
Op de polikliniek wordt u gezien door een co-assistent of arts-assistent en door een medisch specialist met ruime ervaring op het gebied van reizigers en tropengeneeskunde.
 
Overleg voor huisartsen:
Huisartsen kunnen regulier verwijzen via zorgdomein.
Voor telefonisch overleg kunnen huisartsen gebruik maken van de tropentelefoon voor overleg en spoedverwijzingen.
Het telefoonnummer van de Tropentelefoon is uitsluitend bedoeld voor (huis)artsen: 06-34 95 12 56.
Deze is dag en nacht bereikbaar.
Niet spoedeisende vragen van artsen kunnen gemaild worden naar: tropen@erasmusmc.nl.