target menu
 

Multidisciplinaire polikliniek voor kinderen met epilepsie

Informatie over het speciale epilepsiespreekuur

Veel kinderen met neurologische ziekten hebben epilepsie. Op alle spreekuren van de polikliniek voor kinderneurologie in het Sophia worden vaak kinderen met epilepsie gezien en alle kinderneurologen zijn zeer ervaren in het behandelen van epilepsie.

Toch is er (op dinsdagmiddag) ook een speciaal epilepsiespreekuur. Dit spreekuur is ingesteld om kinderen te vervolgen die een speciale behandeling krijgen, die extra psychosociale begeleiding nodig hebben, of die deelnemen aan een onderzoek op het gebied van epilepsie. Bij het spreekuur is niet alleen de kinderneuroloog aanwezig, maar ook de onderzoeksverpleegkundige, de epilepsieverpleegkundige en de diëtiste. De laatste twee zien tijdens het spreekuur vooral kinderen die worden behandeld met het ketogene dieet. Een andere speciale behandeling is het instellen op nervus vagus stimulatie. De epilepsieverpleegkundige kan op die middag ook extra voorlichting geven of begeleiding bieden aan ouders en kinderen met epilepsie die daaraan behoefte hebben. Bovendien is er een keer per maand op dinsdagmorgen een spreekuur van de ambulante begeleiders op de basisscholen die afkomstig zijn van de scholen van de epilepsie-instellingen SEIN (Heemstede) en Kempenhaeghe (Heeze en Oosterhout). Zij spreken dan met kinderen en hun ouders. De behandelend  kinderneuroloog en de epilepsieverpleegkundige kunnen met hen over kinderen met lastige epilepsie overleggen.

Tenslotte biedt de polikliniek kinderneurologie een dagbehandelingstraject voor kinderen met aanvallen waarbij het vermoeden is gerezen dat er sprake is  van epilepsie. Dit gebeurt op woensdag, te beginnen met een uitgebreide EEG registratie (het kind heeft dan de nacht daarvoor zeer weinig geslapen), gevolgd door eventueel verder onderzoek, een gesprek met de epilepsieverpleegkundige, en een gesprek met de arts-assistent om de uitslagen van de die dag verrichte onderzoeken te vernemen. Als de diagnose epilepsie wordt bevestigd, wordt vaak al op dat moment gestart met behandeling met anti-epileptische medicijnen.