Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Immunotherapie

Immuuntherapie

Immunotherapie is hetzelfde als immuuntherapie; dit is een behandeling die probeert het afweersysteem sterker te maken, zodat het kanker beter aan kan vallen. Het doel van immuuntherapie is om de tumoren kleiner te maken.

Immunotherapie: over deze behandeling

Immunotherapie: wat is het?

Bij Immunotherapie is de behandeling erop gericht om het afweersysteem te activeren en sterker te maken zodat het de kankercellen beter kan herkennen en vernietigen.

Ons lichaam heeft een eigen afweersysteem dat ons beschermt tegen indringers, zoals virussen en bacteriën. Dit systeem wordt het immuunsysteem genoemd. Dit systeem ruimt slechte cellen op. Het afweersysteem herkent ook kankercellen, maar ziet ze soms niet als gevaarlijk. Ze lijken dan bijvoorbeeld te veel op gewone cellen of ze kunnen zich als het ware onzichtbaar maken. Het afweersysteem komt dan niet in actie. Soms reageert het afweersysteem wel, maar slaagt het er niet in om de kankercellen goed of volledig op te ruimen. Bijvoorbeeld omdat de kankercellen stoffen afgeven die het afweersysteem verzwakken.

Wat we gaan doen

Voordat de immunotherapie start, wordt u eerst op de polikliniek door één van onze medisch specialisten gezien. Hij/zij vraagt welke klachten u heeft. U krijgt hier ook uitleg over de immuuntherapie.

Voor de start van de behandeling worden scans gemaakt om vast te leggen waar de tumoren in uw lichaam zitten en hoe groot ze zijn. Ook wordt er vaak vooraf uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Soms zijn er nog andere voorbereidende onderzoeken nodig, zoals bijvoorbeeld een biopt van de tumor. Voor de start krijgt u nogmaals uitleg van een verpleegkundige over de mogelijke bijwerkingen en hoe de immuuntherapie in zijn werk gaat.

De infusen met immunotherapie worden met vaste tussenpozen gegeven.  Afhankelijk van de soort immunotherapie kan dat elke 2, 3 of 4 weken zijn.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Hoeveel en welke bijwerkingen u krijgt van immuuntherapie, is lastig te zeggen. Het hangt af van het soort behandeling, de combinatie met andere medicijnen en uw gevoeligheid voor bijwerkingen. Het kan gebeuren dat uw versterkte afweersysteem zich tegen het eigen lichaam gaat richten. Dit kan een ontsteking veroorzaken. We noemen dit “auto-immuun bijwerkingen”. Als dit bijvoorbeeld in gewrichten gebeurt lijkt dit op reuma, in de darmen lijkt dit op de ziekte van Crohn. Dit soort ontstekingen kunnen overal in het lichaam ontstaan. Uiteraard helpen we u om de immuuntherapie zo goed mogelijk te verdragen.

Op de verpleegafdeling

Immuuntherapie geeft zelden bijwerkingen op het moment dat het infuus wordt toegediend in uw bloedvat. Een klein deel van de patiënten krijgt echter een allergische reactie tijdens de kuur. Vaak kan de kuur hervat worden na extra anti-allergie medicatie en het langzamer toedienen van de kuur.

Thuis

Thuis kunnen de “auto-immuun bijwerkingen” die hierboven genoemd zijn op elk moment optreden. Dit kan na een eerste kuur zijn maar zeker ook later in de behandeling. Er kunnen zelfs nog bijwerkingen optreden na het stoppen van de immuuntherapie. Het is daarom belangrijk dat u altijd contact opneemt bij nieuwe klachten om met de verpleegkundige of arts te overleggen.

Wanneer neemt u contact op

Voordat de immunotherapie start krijgt u uitleg van een verpleegkundige over de behandeling en de mogelijke bijwerkingen. Bij dit gesprek krijgt u verschillende telefoonnummers die u kunt bellen als u nieuwe klachten heeft. Deze nummers zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Resultaat immunotherapie

Immuuntherapie heeft als doel uw eigen afweersysteem sterker te maken, waardoor het de kanker beter aan kan vallen. Als dit lukt, stoppen de tumoren met groeien of worden kleiner. Het doel is om hiermee de kanker zo lang mogelijk onder controle te houden. Helaas lukt dit niet altijd.

Tijdens de behandeling worden regelmatig scans gemaakt, meestal elke 3-4 maanden. De resultaten op de scan worden vergeleken met de eerste scan, die gemaakt is voordat de behandeling startte. De arts bespreekt na de scan de uitslag met u.

Met wie heeft u te maken bij immunotherapie?

Tijdens uw behandeling heeft u te maken met internist-oncologen en verpleegkundigen.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor