Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Protonentherapie

Protonentherapie is een vorm van radiotherapie (bestraling). Met protonen - dit zijn positief geladen atoomdeeltjes - kan heel precies bestraald worden.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

In het Erasmus MC vindt radiotherapie (bestraling) meestal plaats door middel van röntgenbestraling, ofwel bestraling met fotonen. Sinds kort is er een nieuwe behandelingsoptie in Nederland beschikbaar. We noemen dit protonentherapie. Bij een deel van de patiënten leidt protonentherapie tot minder bijwerkingen dan fotonentherapie. Indien dit bij u aantoonbaar het geval is, wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekering. De behandelend arts bespreekt met u of u in Delft behandeld wilt worden met protonentherapie of in Rotterdam of Dordrecht met fotonentherapie.

Wat is het?

De voorbereidingen voor protonentherapie zijn hetzelfde als voor fotonentherapie. De voorbereiding bestaat uit het maken van een CT-scan. In sommige gevallen wordt een masker en een extra MRI scan gemaakt.

Hoe gaan we te werk?

Een behandeling met protonen verloopt op dezelfde manier als een fotonenbehandeling. U gaat op een bestralingstafel liggen. Soms is het nodig dat u een bestralingsmasker opgezet krijgt. De laborant maakt een foto om te controleren of u goed ligt. Hierna volgt gedurende meerdere minuten de bestralingsbehandeling. In de meeste gevallen zijn tussen de 28 en 37 bestralingen nodig om de tumor te behandelen.

Wat is het doel van de behandeling?

Het doel van zowel protonenbestraling als fotonenbestraling is om zoveel mogelijk en bij voorkeur alle tumorcellen uit te schakelen. Daarnaast proberen we met deze behandeling zo min mogelijk schade aan andere organen te veroorzaken.

Waar kunt u terecht voor informatie?

Voor meer uitgebreide informatie over deze behandeling kunt u terecht op de website van Holland PTC.

Bijwerkingen & complicaties

Als u last heeft van bijwerkingen of een vraag heeft voor uw arts, dan kunt u contact met ons opnemen.

Resultaat

Het beste resultaat is bereikt wanneer de tumorcellen in het bestraalde gebied verdwenen zijn. Littekens van het bestraalde gebied blijven vaak permanent zichtbaar op foto’s na afronding van de bestraling. Littekens moeten stabiel in grootte blijven en mogen niet meer groeien. 

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor