Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Halsklierdissectie

Laterale of Centrale halsklierdissectie

Tijdens een halsklierdissectie worden lymfeklieren, met het omliggende vetweefsel, uit de hals verwijderd. We voeren deze operatie uit als u schildklierkanker of een melanoom heeft en valt onder het specialisme Oncologische en Gastro-Intestinale chirurgie. De operatie vindt onder algehele narcose plaats.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Tijdens een halsklierdissectie worden lymfeklieren, met het omliggende vetweefsel, uit de hals verwijderd. Soms wordt tegelijkertijd ook n een tumor in de hals verwijderd, bijvoorbeeld tijdens schildklieroperaties.

Een halsklierdissectie kan aan één of beide kanten van de hals nodig zijn. Ook kan het noodzakelijk zijn tijdens de operatie bloedvaten, zenuwen en/of spieren te verwijderen. We proberen altijd om de snee in de huidplooi te laten vallen, waardoor het litteken minder zal opvallen.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend, wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm. 

De chirurg maakt een snee in de huid en via deze snee worden de halsklieren verwijderd. Vervolgens wordt de wond gehecht en worden vaak drains geplaatst.

Wat is het doel?

Het doel is de lymfeklieruitzaaiingen van een tumor te verwijderen. Allereerst om u te genezen van kanker. Wanneer genezing echter niet mogelijk is, kunnen de lymfeklieren ook worden verwijderd om de klachten te verlichten.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie

Op de dag van de operatie kunt u thuis douchen. U moet nuchter zijn voor de operatie. Soms Is het noodzakelijk u een dag eerder op te nemen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent. Vaak wordt tijdens de operatie een wonddrain geplaatst. U wordt dan wakker met een pleister in de hals en met een wonddrain.

Kort na de operatie

Vlak na de operatie kunt u de wond voelen en ziet u de wonddrain. Rondom de wond kunnen er gebieden zijn waar u minder gevoel in de huid heet. De nek kan na de operatie stijf aanvoelen. U mag wel de normale bewegingen maken.

In zeldzame gevallen is de zenuw naar één van de schouderspieren gekneusd geraakt. U merkt dan dat u de schouder minder goed kunt optrekken. Dit is veelal tijdelijk.

Thuis

Er kan sprake zijn van pijnklachten aan de wond, hiervoor krijgt u pijnstillers voorgeschreven. Ook kan de wond stug aanvoelen en de hals opgezet zijn. Het kan moeilijk zijn de hals soepel te bewegen, maar u mag de hals wel bewegen. Indien nodig, schakelen we een fysiotherapeut in om u te helpen.

Resultaat

Na de operatie zal de de patholoog de verwijderde klieren op tumorcellen onderzoeken. Afhankelijk van de tumorsoort wordt er soms een nabehandeling geadviseerd. Dit zal poliklinisch met u en de behandelend arts worden besproken. Ook de uitslag van het weefselonderzoek zal poliklinisch met u worden besproken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact op te nemen als:

  • De operatie wond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is; dit kan een ontsteking zijn
  • Uw stem hees wordt of als u ademhalingsproblemen ervaart.

Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor