Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Effect van kurkuma op tamoxifen

11 april 2019

Specialisten van Interne Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut hebben onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van kurkuma op de opname en omzetting van tamoxifen in de zogenaamde ELDORADO-studie.

Tamoxifen is anti-hormonale therapie die vaak wordt toegepast bij vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. In het lichaam wordt tamoxifen afgebroken tot allerlei andere stoffen, waarbij endoxifen uiteindelijk de actieve (werkzame) stof betreft. 

Verlaging

De studie is inmiddels afgerond en is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Cancers’. Uit dit onderzoek is gebleken dat het toevoegen van kurkuma aan tamoxifen, met name als dit gecombineerd werd met het slikken van piperine (zwarte peper), bij het merendeel van de vrouwen leidde tot een verlaging van de endoxifen-spiegel en dus het werkzame bestandeel. "Wij willen benadrukken dat de effecten van kurkuma op die verlaging van endoxifen van patiënt tot patiënt sterk kunnen verschillen en dat we nu enkel het effect van capsules met hoge doseringen kurkuma hebben onderzocht", aldus de onderzoekers. 

Advies

"Op basis van deze resultaten zouden wij bij patiënten die tamoxifen gebruiken, willen adviseren om terughoudend te zijn met het gebruik van hoge doses kurkuma, zeker als deze gecombineerd worden met zwarte peper." Kurkuma gebruik bij het bereiden van een maaltijd is naar alle waarschijnlijkheid geen probleem, omdat dit een veel lagere concentratie betreft. 

 

Meer informatie

Publicatie in het AD over onderzoek van het Erasmus MC
Publicatie op de website van het Erasmus MC over het onderzoek

Vanuit het Erasmus MC Kanker Instituut zijn de volgende zorgprofessionals bij het onderzoek betrokken:

  • Drs. Koen Hussaarts, arts-onderzoeker.
  • Dr. Agnes Jager, internist-oncoloog en borstkankerspecialist.
  • Prof. dr. Ron Mathijssen, internist-oncoloog en klinisch farmacoloog.

    Heeft u vragen, schroom dan niet te mailen naar: cmm@erasmusmc.nl.