Kanker Instituut

Stethoscoop
Behandeling

Cyberknife bestraling

Het Cyberknife is een bestralingstoestel, gemonteerd op een robotarm. Hiermee bestralen we met veel precisie tumoren op lastige plekken.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

De robotarm bevat een kleine versnellerbuis waarin straling wordt opgewekt. De arm kan in veel meer posities bewogen worden dan gewone toestellen. Het Cyberknife maakt gebruik een smalle stralingsbundel (‘pencil beam’) waarmee het bestralingsgebied wordt afgetast. Daarnaast kan het Cyberknife meebewegen met de bewegingen van het lichaam zoals de ademhaling.

Hoe gaan we te werk?

Als voorbereiding op de bestraling plaatsen wij soms markers (kleine metalen staafjes) in het orgaan dat we gaan behandelen. Deze markers zijn zichtbaar op röntgenfoto’s. Wij gebruiken dit om de plek van het orgaan te bepalen tijdens de behandeling. Daarnaast maken wij een speciaal matras voor u. Dit matras zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling in dezelfde positie blijft liggen. Tijdens de bestraling bent u alleen in de ruimte. De machine beweegt om u heen om de stralingsdosis zo goed mogelijk te verdelen. We maken röntgenfoto’s tijdens de behandeling om de positie van de tumor te controleren. Een behandeling met het Cyberknife duurt ongeveer 75 minuten.

Wat is het doel?

Het behandelen van tumoren.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor