Kanker Instituut

bandage
Spreekuur

Kanker en erfelijkheid

U kunt op ons spreekuur Kanker en erfelijkheid (Oncogenetica) terecht met vragen over een mogelijke erfelijke oorzaak van kanker bij uzelf of in uw familie. Wij bespreken met u ook de mogelijkheden voor controle en preventie.

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Voorbereiding 

Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen naar ons spreekuur Oncogenetica.
Zie hier voor meer informatie over erfelijke aanleg voor kanker. Als wij uw verwijzing hebben ontvangen, vragen wij u ter voorbereiding op de afspraak onze familieformulieren in te vullen. Deze bespreken wij tijdens het spreekuur. Soms moeten wij medische gegevens van familieleden opvragen. Daarvoor gebruiken wij toestemmingsformulieren. Om ons goed te kunnen voorbereiden op uw situatie, ontvangen wij graag de formulieren ruim voor de afspraak. Als het voor u een probleem is een familieformulier of toestemmingsformulier in te (laten) vullen, kunnen wij toch erfelijkheidsonderzoek doen.

Wat doen wij op dit spreekuur?

De eerste afspraak duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Wij bespreken met u de familieformulieren en soms doen wij lichamelijk onderzoek, al dan niet met (uitwendige) foto’s. U kunt het ons altijd laten weten als u dit niet wilt. Wij kunnen na dit eerste onderzoek vaak al beoordelen wat bij u de kans is op een erfelijke aanleg voor kanker bij u of in de familie. Soms is extra onderzoek nodig om zekerheid te krijgen over de aanleg voor kanker. Wij bespreken met u of extra onderzoek de gewenste informatie geeft.

Als het gaat om DNA-onderzoek in bloed, kijken wij het liefst eerst bij een familielid dat de ziekte al heeft of heeft gehad. Dan is het nodig de medische informatie van dit familielid op te vragen. Als er een erfelijke aanleg voor kanker in de familie gevonden wordt, kunnen wij ook de andere familieleden die dit willen onderzoeken op hun aanleg hiervoor. Personen met een (risico op) erfelijke aanleg voor kanker, komen vaak in aanmerking voor gerichte controles of preventieve ingrepen. Ook als wij geen bekende erfelijke aanleg voor kanker vinden, kunnen we soms we controleadviezen geven.

Het informeren van familieleden over erfelijke kanker

Op deze website staat informatie hoe u de familie kunt informeren over erfelijke aanleg kanker.

Onze begeleiding

Afhankelijk van uw situatie kunt u op de polikliniek Klinische Genetica te maken krijgen met de volgende zorgverleners:

  • Klinisch geneticus
  • Verpleegkundig specialist
  • Genetisch consulent
  • Arts-assistent
  • Psycholoog
  • Doktersassistente

Zo nodig wordt u verwezen naar andere zorgverleners.

Checklist

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor