Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Liveblog coronavirus

Corona zelftest is niet geldig in het Erasmus MC

Laatste update vrijdag 17 december 2021 om 17:02 uur

 • vrijdag 17 december 2021 om 17:02 uur

  Corona zelftest is niet geldig in het Erasmus MC

  Heeft u (milde) COVID-klachten en wilt u het Erasmus MC bezoeken? Dan heeft u een negatieve testuitslag via een PCR test nodig.

  Corona zelftesten (antigeentesten) zijn minder nauwkeurig en worden daarom niet gebruikt in het Erasmus MC. Een negatieve uitslag van uw corona zelftest is bij ons dus niet geldig.

  U kunt een afspraak maken voor een PCR test bij de GGD via coronatest.nl of telefonisch via 0800-1202. Als er na een negatieve testuitslag nieuwe klachten ontstaan of klachten verergeren, dan moet er een nieuwe test worden afgenomen.

  Patienten
  Patiënten die voorafgaand aan hun afspraak of opname COVID-klachten hebben, nemen contact op met de polikliniek of afdeling waar de afspraak gepland staat.

  Corona vragenlijst
  Verder vragen wij nog steeds aan alle bezoekers om de corona vragenlijst in te vullen voor hun bezoek aan het Erasmus MC. Voor meer informatie over de coronamaatregelen in het ziekenhuis kunt u kijken op de pagina met informatie over het coronavirus. 

 • donderdag 2 december 2021 om 07:00 uur

  Bezoekregels aangescherpt vanaf 2 december

  Per 2 december worden de regels in het Erasmus MC rondom het maskergebruik en het aantal bezoekers op de kliniek verder aangescherpt.

  Mondneusmaskers worden gedragen vanaf 9 jaar

  Alle bezoekers en patiënten in het Erasmus MC van 9 jaar en ouder dragen een eigen mondneusmasker.

  Aantal bezoekers in het Erasmus MC en Sophia Kinderziekenhuis

  Erasmus MC

  Polikliniek/dagbehandeling

  • Maximaal 1 begeleider per patiënt toegestaan.

  Kliniek

  • Maximaal 2 bezoekers per patiënt per dag (11.00 - 20.00 uur). Zij mogen tegelijk aanwezig zijn.
  • Bezoek verlaat het ziekenhuis zo snel mogelijk, blijf niet wachten in de Passage.

  Intensive care

  • Volg de bezoekregels van de afdeling.

  Sophia Kinderziekenhuis

  Polikliniek/dagbehandeling

  • Maximaal 1 ouder of begeleider per kind toegestaan.

  Kliniek

  • Bezoek van maximaal 2 volwassenen (waarvan minimaal 1 ouder/verzorger) per dag toegestaan (geen tijdslimiet).
  • Vanaf 14.00 uur: naast 2 volwassenen maximaal 2 kinderen uit hetzelfde huishouden t/m 18 jaar toegestaan.
  • Bezoek verlaat het ziekenhuis zo snel mogelijk, blijf niet wachten in Passage

  IC-Kinderen / IC-Neonatologie

  • Volg de bezoekregels van de afdeling.

 • donderdag 4 november 2021 om 16:55 uur

  Mondneusmaskers weer op in Erasmus MC

  Vanaf 5 november worden binnen het Erasmus MC de regels rondom het maskergebruik weer aangescherpt. Patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 13 jaar dragen tijdens het bezoek aan het Erasmus MC een eigen mondneusmasker. Indien men een verhoogd risico heeft op COVID-19, wordt deze vervangen door een II-R mondneusmasker. Patiënten mogen het masker afzetten zodra zij worden opgenomen op een patiëntenkamer.

  Bezoekers en begeleiders wordt gevraagd het masker continu te dragen, en deze alleen af te zetten om te eten of te drinken op 1,5 meter afstand van andere medewerkers, patiënten, bezoekers en begeleiders.

 • vrijdag 24 september 2021 om 11:57 uur

  Aangepaste maatregelen per 25 september

  Naar aanleiding van de aangekondigde versoepeling van de coronaregels zijn de maatregelen binnen het Erasmus MC aangepast. Hieronder een overzicht van de (aangepaste) maatregelen die ingaan per 25 september 2021.

  1,5 meter maatregel

  Binnen het Erasmus MC zal er worden vastgehouden aan de 1,5 meter maatregel. De 1,5 meter maatregel zorgt voor een veilige afstand en zal worden aangehouden op de werkplekken, binnen de horeca en in de liften van het Erasmus MC en is van toepassing voor patiënten en medewerkers. Ook zullen de patiënten voorafgaand aan opname of poliklinisch bezoek gecontroleerd blijven worden op aanwezigheid van COVID-verschijnselen.  

  De reden voor het vasthouden aan deze 1,5 meter maatregel is dat er nog steeds overdracht plaatsvindt van het SARS-CoV-2 virus, ook tussen gevaccineerde medewerkers en patiënten. Het uitgangspunt is om veilige zorg te blijven leveren aan onze kwetsbare patiënten waarbij vaccinatie niet altijd werkzaam (of mogelijk is) en een veilige werkplek te bieden aan onze medewerkers.

  Daarnaast zijn de maatregelen afgestemd en overeenkomend met andere ziekenhuizen binnen de regio Rotterdam-Rijnmond.

  Mondneusmaskers

  Het beleid voor het dragen van een mondneusmasker blijft ongewijzigd. Medewerkers blijven een II-R mondneusmasker dragen zodra zij een patiëntenkamer of polikamer betreden, bij contact binnen 1,5 meter met een patiënt en bij het ophalen van een patiënt uit de wachtkamer.

  Bezoekregeling uitgebreid

  De bezoekregeling voor de aanwezige eenpersoonskamers binnen de kliniek Erasmus MC zal worden uitgebreid. Er zijn maximaal 2 bezoekers per patiënt per dag (11.00 - 20.00 uur) toegestaan. Zij mogen tegelijk aanwezig zijn.

  Voor het Sophia kinderziekenhuis en de Intensive Care zijn reeds afwijkende afspraken gemaakt op bovenstaande bezoekregeling, deze blijven van toepassing.

  Poliklinische zorg

  Voor patiënten van de polikliniek en dagbehandeling blijft het beleid om maximaal 1 begeleider per patiënt mee te nemen. Daarnaast wordt het voor kwetsbare patiënten mogelijk om (indien gewenst) een II-R mondneusmasker op te halen bij de stewards bij de ingangen van het Erasmus MC.

  Onderwijscentrum

  Binnen het onderwijscentrum zal het beleid van de overheid worden opgevolgd en de 1,5 meter afstand wel worden losgelaten. Ook het advies om een mondneusmasker te dragen binnen het onderwijscentrum vervalt per 25 september 2021.

   

 • vrijdag 2 juli 2021 om 10:13 uur

  Versoepeling bezoekregels vanaf 24 juni 2021

  Het Erasmus MC heeft vanaf 24 juni de bezoekregeling aangepast. De actuele regels voor bezoekers zijn als volgt.
   
  Polikliniek
  • Maximaal 1 begeleider per patiënt toegestaan

  Kliniek

  • Maximaal 2 bezoekers per patiënt per dag toegestaan. Deze 2 bezoekers mogen echter niet tegelijk bij de patiënt aanwezig zijn. Bezoek is welkom tussen 11.00 – 20.00 uur
  • Intensive care volwassenen: volg de bezoekregels van de afdeling

  Sophia Kinderziekenhuis

  Polikliniek
  • Maximaal 1 ouder of begeleider per kind toegestaan
  Kliniek
  Bezoek van beide ouders of verzorgers toegestaan (geen tijdslimiet). Vanaf 14.00 uur:
  • maximaal 2 bezoekers per dag extra. Er mogen echter niet meer dan 2 bezoekers tegelijk bij de patiënt aanwezig zijn (inclusief ouders)
  • naast 2 bezoekers maximaal 2 kinderen uit hetzelfde huishouden t/m 18 jaar toegestaan

  Intensive care kinderen
  Vanaf 14.00 uur (mits de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden):

  • maximaal 2 personen aan bed (inclusief ouders)
  • maximaal 4 verschillende bezoekers per patiënt per dag

  Intensive care neonatologie
  Gehele dag (mits de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden):

  • maximaal 2 personen aan bed (inclusief ouders) per dag
  • naast de ouders, maximaal 1 andere bezoeker toegestaan

  Bezoek dient het ziekenhuis zo snel mogelijk te verlaten en niet te blijven wachten in de Passage.

 • vrijdag 25 juni 2021 om 22:05 uur

  Mondneusmaskers niet meer verplicht in het Erasmus MC

  Met het gedeeltelijk vervallen van de mondneusmaskerplicht in openbare ruimten vanaf 26 juni, wordt ook het beleid voor maskergebruik in het Erasmus MC aangepast. Het dragen van een mondneusmasker in de openbare ruimten zoals de Passage, is per 26 juni 2021 niet meer noodzakelijk. Het blijft wel noodzakelijk om 1,5 meter afstand te houden.

  Kwetsbare patiënten kunnen bij drukte (bijvoorbeeld bij de wachtruimte), als ze dat willen, een medisch mondneusmasker ophalen bij de stewards of bij de balie van de poliklinieken en/of dagbehandeling. 

   

 • donderdag 22 april 2021 om 10:26 uur

  Negatieve zelftest niet ‘geldig’ in het Erasmus MC

  Sinds kort is het mogelijk om zelftesten te kopen bij apotheek, drogist of supermarkt. Een zelftest is een test die u zelf thuis kunt afnemen om erachter te komen of u corona heeft. Veel mensen maken hier al gebruik van. Maar, deze testen hebben een lagere gevoeligheid om corona te ontdekken dan de gebruikelijke testen. Dat betekent dat u een negatieve testuitslag kunt krijgen, maar dat het niet zeker is dat u inderdaad geen corona heeft. Deze testen zijn onvoldoende betrouwbaar en daarom niet geldig als ‘toegangsbewijs’ in het Erasmus MC.  

  Patiënten en bezoekers die zo’n zelftest hebben gedaan, en een negatieve uitslag hebben, moeten daarom toch altijd de coronavragenlijst over eventuele klachten invullen, voordat ze naar het Erasmus MC komen.  

  Wij doen in het Erasmus MC de betrouwbare PCR-test als daar aanleiding voor is, bijvoorbeeld als u in de coronavragenlijst heeft aangegeven dat u een klacht heeft behorend bij CoVID. Deze PCR-test is onze gebruikelijke coronatest. 

  Patiënten die zich bij ons melden met een positieve zelftest, worden met alle gebruikelijke beschermende maatregelen ontvangen. Bij opname worden zij nogmaals getest met behulp van de betrouwbare PCR-test. Het is dus niet nodig om een zelftest te doen voordat u naar het Erasmus MC komt.  

 • maandag 29 maart 2021 om 18:40 uur

  Vaccinatie patiënten in hoogrisicogroepen

  Erasmus MC is net als andere Nederlandse ziekenhuizen begonnen met het vaccineren van medische hoogrisicogroepen. Het afgelopen weekend zijn er 3.500 patiënten van het Erasmus MC gevaccineerd.  Als u voor deze vaccinatieronde in aanmerking komt, ontvangt u een persoonlijke uitnodiging.

  Voorrang

  De Gezondheidsraad adviseert om enkele medisch hoogrisicogroepen voor COVID-19 voorrang te geven voor vaccinatie met COVID-19 vaccins. Bij patiënten in deze hoogrisicogroepen bestaat een verhoogde kans op een ernstig beloop van COVID-19. Deze vaccinaties worden gegeven in de ziekenhuizen, omdat zij hun eigen patiënten hiervoor kunnen oproepen.

  Vaccins

  De meeste hoogrisicopatiënten van 18 jaar en ouder krijgen bij voorkeur een mRNA-vaccin, vanwege hun kwetsbare gezondheid. Vaccinatie met mRNA vaccins kan niet via de eigen huisarts uitgevoerd worden om logistieke redenen, zoals het aantal doses per verpakking, vervoer- en vriescondities voor deze vaccins. Om deze reden zal de vaccinatieronde worden uitgevoerd in een aantal te selecteren ziekenhuizen in Nederland, zodra duidelijk is wanneer de vaccins beschikbaar zijn.

  Actuele informatie

  Actuele informatie over de vaccinatierondes van patiënten in hoogrisicogroepen vindt u op de website van het RIVM.

  RIVM-website