Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Liveblog corona

Vaccinatie patiënten in hoogrisicogroepen

Laatste update maandag 29 maart 2021 om 18:40 uur

 • maandag 29 maart 2021 om 18:40 uur

  Vaccinatie patiënten in hoogrisicogroepen

  Erasmus MC is net als andere Nederlandse ziekenhuizen begonnen met het vaccineren van medische hoogrisicogroepen. Het afgelopen weekend zijn er 3.500 patiënten van het Erasmus MC gevaccineerd.  Als u voor deze vaccinatieronde in aanmerking komt, ontvangt u een persoonlijke uitnodiging.

  Voorrang

  De Gezondheidsraad adviseert om enkele medisch hoogrisicogroepen voor COVID-19 voorrang te geven voor vaccinatie met COVID-19 vaccins. Bij patiënten in deze hoogrisicogroepen bestaat een verhoogde kans op een ernstig beloop van COVID-19. Deze vaccinaties worden gegeven in de ziekenhuizen, omdat zij hun eigen patiënten hiervoor kunnen oproepen.

  Vaccins

  De meeste hoogrisicopatiënten van 18 jaar en ouder krijgen bij voorkeur een mRNA-vaccin, vanwege hun kwetsbare gezondheid. Vaccinatie met mRNA vaccins kan niet via de eigen huisarts uitgevoerd worden om logistieke redenen, zoals het aantal doses per verpakking, vervoer- en vriescondities voor deze vaccins. Om deze reden zal de vaccinatieronde worden uitgevoerd in een aantal te selecteren ziekenhuizen in Nederland, zodra duidelijk is wanneer de vaccins beschikbaar zijn.

  Actuele informatie

  Actuele informatie over de vaccinatierondes van patiënten in hoogrisicogroepen vindt u op de website van het RIVM.

  RIVM-website