Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medische vervolgopleiding

Arts-microbioloog

Duur: 5 jaar
Onderwijsaanbieder: Medische Microbiologie & Infectieziekten

Opgeleid worden tot arts-microbioloog in het Erasmus MC betekent kiezen voor een opleiding met een compleet aanbod qua patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en werken in een “state of the art” medisch microbiologisch laboratorium.

Onze doelgroep(en): A(N)IOS / arts of (medisch) specialist

Over deze opleiding

Waarom bij Erasmus MC?

De afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten (‘MMIZ’) heeft van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) de bevoegdheid om basisartsen binnen 5 jaar op te leiden tot Medisch Specialist / Arts-microbioloog. Voor de invulling van de niet-academische delen van de opleiding werkt de afdeling samen met het Maasstad Ziekenhuis, het Albert Schweitzer Ziekenhuis (via het Regionaal Laboratorium Medische Microbiologie (RLM) in Dordrecht) en de Reinier de Graaf Groep te Delft.

Als arts-microbioloog houd je je bezig met het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van infecties en infectieziekten - zie het beroepsprofiel op de website van de NVMM en het opleidingsplan. De opleidingsgroep bestaat uit een grote groep hooggespecialiseerde stafleden (naast artsen-microbioloog tevens internisten-infectioloog, Medisch Moleculair Microbioloog, parasitoloog). 

De afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten is altijd geïnteresseerd in sollicitaties van enthousiaste en gekwalificeerde mensen die tot arts-microbioloog willen worden opgeleid en daarmee hun bijdrage willen leveren aan de verdere ontwikkeling van onze afdeling.

Praktische informatie

Meelopen

Het is nadrukkelijk gewenst om vóór een sollicitatie kennis te maken met onze afdeling door een dag mee te lopen. Zo denken we een betere indruk te kunnen geven van wat het vak zo mooi maakt en kunnen mogelijk kandidaten beter bepalen of het past. Wij hebben een voorkeur voor de dinsdag, zodat je als meeloper kennis kunt maken met zoveel mogelijk leden van de opleidingsgroep en AIOS.

Voor een afspraak kan je contact opnemen met het Secretariaat van de afdeling MMIZ (telefoonnummer 010-7033510) of een mail sturen naar opleiding.mmiz@erasmusmc.nl. Stuur een CV mee, zodat we al een indruk hebben van wat je weet over ons vakgebied. Let op dit is niet een sollicitatie of onderdeel daarvan. Geef in de mail de dagen aan waarop je tussen 08:30 – 18:00 uur beschikbaar bent.

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Op dit moment (2021) nemen wij jaarlijks 2-4 artsen in opleiding tot specialist (AIOS) aan, afhankelijk van de landelijke toewijzing. De afdeling heeft géén plaatsen voor ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist). Een sollicitatiebrief kan gericht worden aan:

Dr. L.G.M. Bode, arts-microbioloog
Afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten
Erasmus MC
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam

Naar aanleiding van brief en CV worden geschikte kandidaten voor een gesprek met de sollicitatie-commissie uitgenodigd. In de sollicitatiecommissie zitten naast de (plv.) opleider van de A en B opleiding ook andere stafleden (mogelijk ook uit één van de perifere partnerziekenhuizen) en artsen-assistent. Gemiddeld duurt een gesprek een half uur. Je krijgt voldoende kans je vragen te stellen. Na het einde van dit gesprek wordt je op korte termijn geïnformeerd of je bent aangenomen en zo mogelijk per wanneer de opleiding kan beginnen.

Wij hopen je met deze informatie van dienst geweest te zijn en verheugen ons op jouw sollicitatie.