Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Training

Cursus LISA

Onderwijsaanbieder: SkillsLab & SimulationCenter

De cursus LISA omvat modules gericht op retroperitoneum en colon & rectum, hand en vascular access, regio inguinalis & buikwand en mamma & thorax.

Onze doelgroep(en): A(N)IOS / arts of (medisch) specialist

Over deze opleiding

Overzicht

De cursus LISA omvat modules gericht op retroperitoneum en colon & rectum, hand en vascular access, regio inguinalis & buikwand en mamma & thorax.

Inhoud

Onderwijs in de Chirurgische Anatomie wordt, ook internationaal, gezien als een 'conditio sine qua non' voor een goede chirurgische opleiding¹). Het is duidelijk dat in het huidige, maar meer nog in het toekomstige opleidingsmodel behoefte bestaat aan efficiënt onderwijs in de chirurgische en toegepaste anatomie buiten de directe klinische 'setting'.  

In het SkillsLab van het Erasmus MC wordt  de mogelijkheid geboden om gedegen Anatomische kennis op te doen van dit complexe vakgebied.

Praktische informatie

Programma

Retroperitoneum en colon& rectum 
1a) Retroperitoneum 
In de ze module komt de anatomie van de grote vaten aan de orde. Naast de inl. van de Anatoom over de regionale anatomie van het gebied zal de vaatchirurg de chirurgische anatomie aan de hand van enkele ingrepen bespreken. 

1b) Colon en rectum 
Deze module de anatomie van het colon en rectum behandeld t.b.v. de colo-rectale resecties. De nadruk zal liggen op de vasculaire anatomie en de high vs low tie principes. Verder zullen de verschillen tussen de hemicolectomie rechts en links aan de orde komen, evenals de low anterior resectie. 

Hand en vascular access
2a) Hand 
Door anatoom en plastisch (hand)Chirurg zal de algemeen en chirurgische anatomie van pols en hand aan de orde komen. Voorbeelden van de anatomie van chirurgische ingrepen die behandeld worden zijn: het carpal tunnel syndrome, de triggerfinger en de m.de Quervain. 

2b) vascular access 
Het inbrengen van zogenoemde lange lijnen kan gepaard gaan met complicaties en iatrogene (vaat en zenuw)letsels. Ook de pneumothorax is een vaak geziene complicatie. De anatomie m.b.t. deze ingrepen zal besproken worden door anatoom en anaesthesioloog in het kader van letselpreventie. 

Regio inguinalis & buikwand en mamma & thorax 
3a) Regio Inguinalis & buikwand 
De liesbreukoperatie is de meest uitgevoerde chirurgische ingreep ter wereld. De leercurve van de TEPprocedure blijft echter problematisch. De dorsal view anatomy is daar wrschl. debet aan. In speciale (AnubiFiX) geprepareerde lichamen wordt de laparoscopische anatomie bekeken en komt de Lichtenstein open procedure aan de orde. 

3b) Mamma & Thorax 
De vooropleiding voor de thoraxchirurgie staat onder auspiciën van de algemene heelkunde. Ingrepen in de thorax worden daarom ook besproken door een thoraxchirurg 
Een mammachirurg bespreekt aan de hand van speciaal gemaakte preparaten o.a. de onco-plastische benadering van de mamma.

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Algemene voorwaarden

Lees ook onze leveringsvoorwaarden.