Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Cursus

VATS Segmentectomie - advanced

Startmoment: 14 april 2021 (Vol)
Duur: 1 dag
Onderwijsaanbieder: SkillsLab & SimulationCenter

Er is toenemende belangstelling voor sublobaire resecties bij vroeg stadium longcarcinoom.

Over deze opleiding

Overzicht

Er is toenemende belangstelling voor sublobaire resecties bij vroeg stadium longcarcinoom. Zowel door verwijzers als patiënten wordt gevraagd of er wel een hele longkwab verwijderd moet worden bij een kleine tumor. Mogelijk verdient een anatomische segmentresectie hierbij de voorkeur boven een wig resectie. En dan bij voorkeur door middel van minimaal invasieve technieken.
Recent zijn op de WCLC de 10 jaars survival data gepresenteerd van de NELSON studie; deze laten een aanzienlijke mortaliteits reductie zien (bij mannen na 10 jaar 214 longkanker doden in de controle groep en 157 in de studiegroep). Vanuit de NVALT wordt  gestreefd om longkanker screening in Nederland te implementeren.
Hoewel er nog steeds onduidelijkheid is òf en bij welke patiënten groepen een sublobaire resectie oncologisch te verantwoorden is moeten wij ons als longchirurgen voorbereiden op implementatie van VATS segment resecties.  Zeker gezien de ontwikkelingen op het gebied van stereotactische bestraling bij kleine longtumoren.

Daags voor onze jaarlijkse VATS lobectomie beginners cursus organiseren wij, in nauwe samenwerking met de NVvL, een VATS segmentectomie cursus voor ervaren longchirurgen in het Skills lab van het ErasmusMC.

Praktische informatie

Startdata

Startdatum: 14 april 2021 (Vol)

Kosten

415 euro

Bijzonderheden

Maximaal 15 deelnemers (algemeen longchirurgen en thoraxchirurgen)

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Algemene voorwaarden

Lees ook onze leveringsvoorwaarden.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier