Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Hersenen logo
Medische vervolgopleiding

Psychiater

Onderwijsaanbieder: Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), Psychiatrie

De opleiding tot psychiater in het Erasmus MC maakt deel uit van het Consortium Zuidwest Nederland die participeren in het landelijk cursorisch onderwijs van de Vervolgopleiding Psychiatrie. Het onderwijs dat geboden wordt is opgebouwd volgens het nieuwe opleidingsplan van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Onze doelgroep(en): A(N)IOS / arts of (medisch) specialist, Scholier of student

Over deze opleiding

Overzicht

 

De afdeling Psychiatrie geeft onderwijs in de bachelor- en masterfase van de opleiding Geneeskunde. De belangrijkste onderdelen die door onze afdeling verzorgd worden zijn het themaonderwijs en het coschap Psychiatrie. Daarnaast zijn er bij de psychiatrie mogelijkheden voor een keuzecoschap, oudste coschap en masteronderzoek.

Binnen onze afdeling worden artsen opgeleid tot psychiater. Ook werken er ANIOS die ervaring willen opdoen op het gebied van diagnostiek en behandeling van psychiatrische patiënten.

Sleutelen aan hersenen 

Psychiatrische aandoeningen komen veel voor. Elke arts zal dan ook met patiënten met een psychiatrische aandoening te maken krijgen.

Het onderwijs vanuit de afdeling psychiatrie draagt niet alleen bij aan het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van diagnostiek en behandeling, maar ook aan het ontwikkelen van een professionele houding, vrij van vooroordelen, ten opzichte van patiënten met een psychiatrische aandoening of het vakgebied psychiatrie. Daarnaast is er aandacht voor samenwerken met andere disciplines.

De opleiding tot psychiater kan voor een groot deel op de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC gevolgd worden. De opleider is Dr. W.W. van den Broek, de plaatsvervangend opleider is Dr T.K. Birkenhager.

Er is plaats voor twaalf artsen in opleiding (vier per jaar), met daarnaast één of meer artsen die een promotieonderzoek doen en er is ruimte voor keuzestages. De opleiding voldoet aan de nieuwe eisen van de Herziening Opleiding en Onderwijs Psychiatrie (HOOP).

De opleiding tot psychiater in het Erasmus MC maakt deel uit van het Consortium Zuidwest Nederland die participeren in het landelijk cursorisch onderwijs van de Vervolgopleiding Psychiatrie. Het onderwijs dat geboden wordt is opgebouwd volgens het nieuwe opleidingsplan van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Deze stelt probleemgeoriënteerd, contextueel en competentiegericht opleiden centraal (HOOP, 2009).

In de psychiatrie onderscheiden we verschillende aandachtsgebieden. Dit aandachtsgebied wordt vooraf aan de opleiding tot psychiater al gekozen.

De aandachtsgebieden binnen de opleiding tot psychiater zijn:

  • Kinder- en jeugdpsychiatrie
  • Volwassenpsychiatrie
  • Ouderenpsychiatrie

 

Bekijk de video

 

Contact

Prof. Dr. W.W. van den Broek

Tel: (010) 703 37 27 (intern: 33 727)
E-mail: opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl

Praktische informatie

Aanmelden en voorwaarden