Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Medische vervolgopleiding

Psychiater

Wil je je op termijn specialiseren tot psychiater of wil je ontdekken of dit specialisme bij je past?

Duur: De opleiding duurt 4,5 jaar
Onderwijsaanbieder: Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), Psychiatrie

Het onderwijs vanuit de afdeling psychiatrie draagt niet alleen bij aan het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van diagnostiek en behandeling, maar ook aan het ontwikkelen van een professionele houding, vrij van vooroordelen, ten opzichte van patiënten met een psychiatrische aandoening of het vakgebied psychiatrie.

Over deze opleiding

Overzicht

Welkom op de site van de opleiding Psychiatrie in het Erasmus MC. Hier vind je informatie over onze opleiding tot psychiater, bijvoorbeeld hoe de basisopleiding werkt en de mogelijkheden voor keuzestages. Wanneer je interesse hebt in onze opleiding, dan vind je hier ook terug hoe je contact met ons op kan nemen. 

Als je uit eerste hand wil horen hoe het is om AIOS te zijn in het Erasmus MC, dan kun je ook een keer contact hebben met één van de AIOS die op dit moment werkzaam zijn in het Erasmus MC. Daarvoor kun je contact opnemen via opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl 

De afdeling Psychiatrie is onderdeel van het Erasmus MC en biedt daar hoogwaardige patiëntenzorg gericht op ziekenhuispsychiatrie, zwangerschapspsychiatrie, ernstige depressie en vroege psychotische en manische ontregelingen. AIOS lopen stages binnen deze zorglijnen en bieden zowel klinische als poliklinische patiëntenzorg in een academische setting. Doordat de afdelingen onderdeel zijn van het Erasmus MC is er ook veel samenwerking met andere medische specialismen.

Daarnaast biedt de afdeling psychiatrie onderzoeksstages, zowel binnen onderzoek dat al loopt op de afdeling, als onderzoek met een begeleider van buiten de afdeling. Verder is het mogelijk om een onderwijsstage te doen waarbij er aandacht is voor het geven maar ook het ontwikkelen en evalueren van onderwijs.

Verder bieden we een psychotherapie stage aan via de SPAR, een stage bipolaire stoornissen/ziekenhuispsychiatrie in samenwerking met het Amphia ziekenhuis in Breda en een forensische stage bij de Waag - Rijnmond

Op de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie worden zowel de volledige profilering tot kinder- en jeugdpsychiater als levensloopstages kinder- en jeugdpsychiatrie aangeboden. Ook is het mogelijk om hier een ziekenhuis psychiatriestage, onderwijsstage of onderzoeksstage te doen specifiek gericht op de kinder- en jeugdpsychiatrie. 

Nieuwsgierig naar de Keuzestagemogelijkheden? Klik hier 

Contact

Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot psychiater, een keuzestage of heb je andere vragen, neem dan contact met ons op via mail opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl of via tel 06 311 35 757

Voor vragen over stages bij de Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie kun je terecht op 010-703 65 11 of via mail opleiding.kjp@erasmusmc.nl

Uitgebreide informatie over ons Onderzoek en Onderwijs kun je ook vinden op onze separate websitehttps://psych.erasmusmc.nl/index.html

Inhoud

AIOS

In het Erasmus MC worden AIOS opgeleid volgens het Landelijk Opleidingsplan 'De Psychiater' De opleiding duurt 4,5 jaar. Er zijn er jaarlijks 6 startplekken voor de opleiding tot psychiater. Tijdens de eerste helft van de opleiding kun je als AIOS professionele activiteiten (EPA’s) leren en uitvinden waar je specifieke interesses binnen de psychiatrie liggen.  

AIOS werken het eerste jaar van hun opleiding op één van de klinieken van de afdeling Psychiatrie. Er is een kliniek voor ziekenhuis- en zwangerschapspsychiatrie inclusief moeder-baby unit, er is een kliniek voor ernstige depressie waar ook ECT gegeven wordt en er is een kliniek waar patiënten worden opgenomen bij een eerste psychotische of manische episode.

In het tweede jaar werk je op de polikliniek van de afdeling Psychiatrie en Kinder- en Jeugd psychiatrie (levensloopstage). Daarna volgt een stage in de consultatieve psychiatrie.

In de tweede helft van de opleiding kun je je als AIOS profileren op één of meerdere gebieden binnen de psychiatrie waar jouw interesse ligt. Er zijn mogelijkheden om aanvullende stages te doen in het Erasmus MC, bijvoorbeeld gericht op ziekenhuispsychiatrie, onderwijs en onderzoek maar ook bij onze partners of bij andere opleidingsinstellingen. Eén van deze stages is altijd een perifere crisisdienst stage.

Nieuwsgierig naar de Keuzestagemogelijkheden? Klik hier

Als AIOS volg je verschillende soorten onderwijs. Er is wekelijks op donderdagmiddag consortium onderwijs samen met alle AIOS in opleiding tot psychiater in regio Zuid West Nederland. Daarnaast is er op maandag en woensdag lokaal onderwijs in het Erasmus MC dat deels door de staf, deels door de AIOS zelf en ook deels door andere medische specialismen wordt verzorgd.

Als AIOS in het Erasmus MC participeer je ook het onderwijs aan studenten, coassistenten en verpleegkundigen. Je geeft je opleiding vorm vanuit je individuele opleidingsplan en wordt daarbij begeleid door de psychiaters van de afdelingen Psychiatrie en Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie.

Contact

De opleider is dr. Sieds Dieleman, s.dieleman@erasmusmc.nl, de plaatsvervangend opleider en opleider profiel ouderen psychiatrie is dr. Michiel Coesmans en de opleider profiel kinder- en jeugdpsychiatrie is dr. Marijke Hofstra

Ben je geïnteresseerd in de opleiding of heb je nog vragen, dan organiseren we graag een gesprek met de (plaatsvervangend)opleider. Neem daarvoor contact op met Saskia Drent – Helmstrijd, secretaresse Opleiding, of via mail opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl of via tel 06 311 35 757 

Vragen over de opleiding of wil je solliciteren

Naast de opleidingsplekken die gevuld worden met interne kandidaten en AIOS die doorstromen uit een Klinisch Excellentie Traject, vindt er jaarlijks rond september ook een sollicitatieronde voor de opleiding plaats.

Op de afdelingen Psychiatrie en Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie werken ook meerdere ANIOS. Dit is een uitstekende manier om de afdelingen te leren kennen en te zien of de psychiatrie en het Erasmus MC bij je passen.

Ben je geïnteresseerd in de opleiding of heb je nog vragen, dan organiseren we graag een gesprek met de (plaatsvervangend)opleider. Een gesprek met een AIOS, over hoe het is om in opleiding te zijn op de afdeling psychiatrie, is natuurlijk ook mogelijk.

Contact

Neem voor het plannen van een gesprek of bij andere vragen contact op met Saskia Drent – Helmstrijd, secretaresse Opleiding en Onderwijs, via mail opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl of via tel 06 311 35 757

Waarom bij Erasmus MC?

Sharon, 2e jaars AIOS psychiatrie 

'Vanwege de kans om me te verdiepen op zowel psychiatrisch als psychosomatisch vlak heb ik voor de opleiding tot psychiater in het Erasmus MC gekozen. Ik heb ondervonden dat er genoeg tijd wordt gecreëerd om inhoudelijk meer kennis op te doen en goede begeleiding/supervisie wordt gegeven op laagdrempelige basis door gedreven collega’s.

De eerste helft van de opleiding ben je in het Erasmus MC werkzaam, hetgeen voor mij heeft bijgedragen aan een fijn werk- en leerklimaat omdat ik daardoor mijn collega's en het ziekenhuis beter heb leren kennen. Als AIOS-groep ben je dus dagelijks met elkaar (en de psychiaters) in contact, wat de samenwerking versoepelt en het team versterkt.

In de jaren daarna is er de vrijheid om te kiezen waar en welke (verdiepende) stages wil lopen, zowel academisch als perifeer zijn er verschillende opties. Ik zie het als een voordeel om te starten als beginnend arts-assistent in een omgeving waar de nadruk ligt op structuur en inhoud. Als AIOS in het Erasmus MC maak je dus een netwerk binnen zowel de academie als de periferie.'

Contact

Als je uit eerste hand wil horen hoe het is om AIOS te zijn in het Erasmus MC, dan kun je ook een keer contact hebben met één van de AIOS die op dit moment werkzaam zijn in het Erasmus MC. Daarvoor kun je ook contact opnemen via opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl

De opleiding tot psychiater in het Erasmus MC is

Sterke basisopleiding voor ieder soort psychiater
 • Veel keuzemogelijkheden om je eigen opleiding vorm te geven
 • Goed opleidingsklimaat met AIOS en supervisors op één locatie
 • Veel aandacht voor diagnostiek, veel mogelijkheden voor aanvullend onderzoek en 2nd opinions
 • Aandacht voor farmacotherapie en psychotherapie
 • Een opleiding in het centrum van Rotterdam met grote stad problematiek, die tegelijk ook een super regionale functie vervult
 • Je krijgt veel kennis en leert deze ook kritisch beschouwen en overdragen
Een opleiding voor teamspelers
 • Alle AIOS op één locatie waardoor je veel met en van elkaar kan leren
 • Veel samenwerken met andere specialismen en andere disciplines
Verdiepen in de psychiatrie met een focus op
 • Onderzoek
 • Onderwijs
 • Ziekenhuispsychiatrie
 • (profileren in de) Kinder- en Jeugd psychiatrie
 • Perifere stages op verschillende gebieden
 • Klinische psychofarmacologie

ANIOS

ANIOS afdeling Psychiatrie 

Op de afdelingen Volwassenen Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie werken ook meerdere ANIOS; artsen niet in opleiding tot specialist. Zij werken mee in de patiëntenzorg en het dienstrooster en volgen ook het lokale onderwijs. Dit is een uitstekende manier om de afdelingen te leren kennen en te zien of de psychiatrie en het Erasmus MC bij je passen. 

Er zijn door het jaar heen meerdere vacatures voor ANIOS, deze kan je vinden op ANIOS Psychiatrie Volwassenen

Contact

Voor meer informatie of een open sollicitatie kan je ook contact opnemen met Menno Wisman, sectormanager van de afdeling Volwassenen Psychiatrie:
m.wisman@erasmusmc.nl

Voor meer informatie over de mogelijkheden om als ANIOS te werken op de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie kun je contact opnemen met Elisa Koot, manager polikliniek: e.c.t.koot@erasmusmc.nl

Praktische informatie

Aanmelden en voorwaarden