Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Anale endo-echografie

Maag-, darm- en leverziekten

Download PDF
U heeft een afspraak voor een endo-echografie van de anus. In deze folder wordt beschreven wat dit onderzoek inhoudt en kunt u lezen over de gang van zaken tijdens het onderzoek.

Wat is een anale endo-echografie?


Een anale endo-echografie is een onderzoek waarbij met behulp van een instrument de kringspieren van de anus en de wand van de endeldarm worden onderzocht. Hierbij wordt er gekeken hoe de anale kringspieren en de wand van de endeldarm eruitzien en of er afwijkingen aanwezig zijn die uw klachten kunnen verklaren.

Voorbereiding


Indien er alleen een onderzoek van de kringspieren wordt verricht is er geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

Het onderzoek


Het is niet noodzakelijk pijnstillende of rustgevende middelen te gebruiken. Het onderzoek is niet pijnlijk maar kan als vervelend worden ervaren. Het onderzoek wordt door een arts verricht. Via de anus wordt een echokop ingebracht met een maximale diameter van 2 cm. Heeft u perianale fistels, dan wordt het beloop van de fistel in beeld gebracht. Om de fistel beter in beeld te krijgen wordt er waterstofperoxide via de fistel ingespoten.

Bij vrouwen kan er soms een beter beeld van de anus worden verkregen door een echo via de vagina te maken. Indien er naar afwijkingen in de endeldarm moet worden gekeken wordt er extra water via het instrument in de endeldarm gebracht. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Eventuele bij - of nawerkingen


Er treden geen bijwerkingen op na dit onderzoek. Indien er waterstofperoxide wordt ingespoten, kan dit een prikkelend gevoel geven, dit gaat vanzelf weer over.

De uitslag


Uw behandelend specialist of huisarts ontvangt de uitslag van het onderzoek. Soms zal de arts die het onderzoek verricht heeft, u vast een voorlopige uitslag geven. Uw eigen arts zal met u bespreken wat de verdere gang van zaken is.

Vragen?


Mocht u na het lezen nog vragen hebben, belt u dan gerust. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (010) 704 02 66.