Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Cognitieve gedragstherapie bij jeuk

Psychologie, Dermatologie

Download PDF
U heeft last van jeuk door een huidziekte en krabt veel. Cognitieve gedragstherapie kan u helpen om minder te krabben. Dit is een behandeling bij een psycholoog. Hier vertellen we u over deze behandeling.


Over jeuk


Mensen met huidziekten hebben vaak last van jeuk. Deze jeuk leidt vaak tot veel krabben. Dit beschadigt de huid. Daardoor ontstaat nóg meer jeuk. Herkent u dit? Dan kan een behandeling bij een psycholoog u helpen. Deze behandeling heet cognitieve gedragstherapie.


Over cognitieve gedragstherapie


Wat is het doel?


Het doel van cognitieve gedragstherapie (CGT) is: zorgen dat u minder krabt. Hierdoor kan uw huid herstellen en heeft u uiteindelijk minder jeuk. Onderzoek heeft bewezen dat deze behandeling werkt bij te veel krabben.

Wat gaan we doen?


U heeft gesprekken met een psycholoog tijdens het spreekuur ‘CGT Psychologie’. Deze gesprekken zijn op de polikliniek Dermatologie. De psycholoog werkt samen met uw dermatoloog.

Tijdens deze gesprekken leert u om langzaam steeds minder te krabben. Dit gaat stap voor stap en in uw eigen tempo. We maken samen met u een programma. Met dit programma wordt het makkelijker voor u om niet aan het krabben toe te geven. Naast de gesprekken krijgt u ook opdrachten om thuis uit te voeren. Deze opdrachten zijn heel belangrijk voor het slagen van de behandeling.

Afspraken


De eerste afspraak met de psycholoog duurt 60 minuten. Tijdens deze afspraak bespreken we uw klachten. Hierna heeft u elke week een afspraak van 45 minuten. Tijdens deze afspraken krijgt u de behandeling. De totale behandeling duurt 7 gesprekken. Na de 7 gesprekken gaat u zelf verder met hulpmiddelen en oefeningen uit de behandeling. 1 maand, 2 maanden en 3 maanden na de behandeling komt u nog een keer terug. Dan bespreken we hoe het met u gaat.


Wetenschappelijk onderzoek


In het Erasmus MC doen we veel wetenschappelijk onderzoek. Zo zoeken we naar de beste behandeling voor u als patiënt. Ook de afdelingen Dermatologie en Psychologie doen samen wetenschappelijk onderzoek. We onderzoeken hoe we de behandeling voor patiënten met jeuk en/of eczeem zo goed mogelijk kunnen maken. Uw dermatoloog of psycholoog kan u vragen om deel te nemen aan deze onderzoeken.

Vragen


Heeft u nog vragen? U kunt deze stellen tijdens het spreekuur aan de psycholoog, of aan uw dermatoloog.

Wilt u een afspraak maken met de psycholoog voor het CGT-spreekuur? Bel dan naar de polikliniek Dermatologie (zie ‘Contact’).

Contact


Polikliniek Dermatologie: (010) 704 01 10. Vraag naar dhr. M.R. de Veer, Medisch Psycholoog.