Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Nier-scintigrafie met DMSA

Bij kinderen 0 – 3 jaar

Uw kind krijgt binnenkort een nier-scintigrafie. Met deze scan kijken we of de nieren beschadigd zijn. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!


Kom op tijd


Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor uw kind klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.

Wat is een nier-scintigrafie?


Een nier-scintigrafie is een scan om de nieren te onderzoeken. Dit doen we door bij uw kind een radioactieve vloeistof in te spuiten. We maken daarna een scan om de nieren te bekijken.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
 • Uw kind hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. Hij/zij mag dus gewoon eten en drinken.
 • Gebruikt uw kind medicijnen? Hij/zij mag deze gewoon innemen.
 • Doe uw kind kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen of ritsen. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Tijdens dit onderzoek moet uw kind extra drinken. Neem voldoende melk of ander drinken mee dat uw kind lekker vindt.
 • Tijdens het onderzoek kan altijd één ouder of begeleider bij uw kind blijven. Soms besluit de laborant dat er twee ouders of begeleiders mee mogen tijdens het onderzoek. De ouder of begeleider mag niet zwanger zijn.
 • Wilt u uw kind muziek laten luisteren tijdens het onderzoek? Of een filmpje laten kijken? Dat kan. Neemt u dan zelf een muziekspeler, telefoon of tablet mee.
 • Draagt uw kind luiers? Neem voldoende luiers mee voor het verschonen.
 • Katheteriseert u de blaas van uw kind? Neem dan voldoende katheterisatie spullen hiervoor mee.
 • Laat uw waardevolle spullen thuis.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Infuus
Voor dit onderzoek plaatsen we eerst een infuus bij uw kind. Dit gebeurt op de Dagbehandeling van het Sophia Kinderziekenhuis. De rest van het onderzoek is op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Injectie
Uw kind gaat bij u op schoot zitten in de toedienkamer. Baby’s mogen ook in de kinderwagen blijven liggen als we goed bij het infuus kunnen. Hier spuiten we de licht radioactieve vloeistof in via het infuus. Deze stof heet DMSA. Daarna verwijderen we het infuus weer. Tenzij het infuus nog nodig is voor andere onderzoeken die dag. Daarna moeten jullie 2 tot 3 uur wachten.

Het lichaam van uw kind zal in deze tijd een deel van de radioactieve vloeistof afvoeren. Dit gaat via de urine. Om dit te versnellen, moet uw kind na de injectie extra drinken. Uw kind mag tijdens deze wachttijd gewoon de afdeling verlaten. Eventueel mogen jullie ook naar huis gaan. Uw kind mag ook eten en drinken in de wachttijd.

In de scanner
Voor het begin van het onderzoek moet de blaas van uw kind zo leeg mogelijk zijn. Probeer uw kind dus te laten plassen, of katheteriseer uw kind. U wordt opgehaald in de wachtkamer. Uw kind gaat liggen op de onderzoekstafel. We maken een scan van de nieren. Een scan duurt 20 tot 30 minuten. Tijdens een scan moet uw kind goed stil blijven liggen.

Soms maken we ook een CT-scan. Ook tijdens deze scan is het belangrijk dat uw kind goed stil ligt. Met de CT-scan kunnen we de nieren van alle kanten bekijken. Vaak is dit in een andere ruimte. U moet hierdoor misschien tussendoor even wachten.

Hoe kunt u uw kind helpen?


Tijdens de scan moet uw kind goed stilliggen. U kunt uw kind hierbij helpen.
 • Neem bijvoorbeeld een speelgoedje, voorleesboek of een speentje mee.
 • U kunt ook een filmpje of muziek afspelen op uw telefoon/tablet.
 • Meestal gebruiken we ook een speciaal kussen om uw kind in te pakken. Daardoor kan uw kind makkelijker stil liggen.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt tot 4,5 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit


Uw kind krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die uw kind krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. Uw kind hoeft geen rust te houden.

Na het onderzoek is uw kind nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. Uw kind kan in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen uw kind aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar de specialist. U krijgt de uitslag van de specialist. Als uw kind met spoed behandeld moet worden, belt de specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704