Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Polysomnografie - thuismeting

Download PDF
Binnenkort heeft u een afspraak voor een polysomnografie. De registratie hiervan vindt thuis plaats. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust.

Wat is een polysomnografie


Bij dit onderzoek worden tijdens uw slaap diverse metingen verricht, namelijk:

  • elektrische activiteit van uw hersenen
  • uw spieractiviteit
  • de bewegingen van uw ogen
  • het zuurstofgehalte van het bloed
  • ademhalingsbewegingen, snurkgeluid, lichaamshouding.Ook wordt er een ECG gemaakt.
Door deze gegevens te combineren kunnen wij zien óf u slaapt en hoe diep u slaapt.

Voorbereiding thuis


Om storingen tijdens het onderzoek te voorkomen moet van tevoren:

  • Het haar gewassen en droog zijn (geen gel, wax, olie en/of haarlak).
  • De huid vetvrij zijn (geen vet, crèmes en/of lotions).
  • Eventuele nagellak en/of kunstnagels verwijderd zijn i.v.m. de saturatie- (zuurstof)meting.
  • Het gezicht bij voorkeur glad geschoren zijn.Tevens vragen wij u een hemd/ T-shirt mee te nemen om de plakkers voor het onderzoek goed te kunnen bevestigen.

Vervoer van en naar het ziekenhuis


Wij adviseren u om niet met het openbaar vervoer te reizen wanneer u aangesloten bent op de registratieapparatuur.

Aansluiten apparatuur


De laborant bevestigt een aantal sensoren op uw hoofd, borst en benen. In principe heeft u geen last van deze sensoren en mag u zich vrij bewegen. Daarna mag u weer naar huis.

De registratie vindt thuis plaats, u kunt uw dagelijkse bezigheden voortzetten terwijl u aangesloten bent op de apparatuur. Het nuttigen van alcohol en cafeïne houdende dranken in de middag en avond wordt afgeraden, omdat dit het onderzoek beïnvloedt. Voor de nacht kunt u het beste makkelijk zittende (nacht)kleding meebrengen om tijdens de voorbereiding alvast aan te doen en voor daaroverheen kleding met rits, zoals een vest. U krijgt een groot aantal draden aangesloten maar desondanks zal blijken dat u toch wel kunt slapen.

Afkoppelen apparatuur


De volgende ochtend rond 08.30 uur wordt u met de meetapparatuur weer verwacht in het ziekenhuis. U wordt losgekoppeld en de registratie wordt gestopt. U kunt daarna weer naar huis.

De uitslag


Na de registratie kan nog geen (volledige) informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts. De uitslag gaat daarna naar de aanvragend specialist. U wordt verzocht zelf een afspraak met uw specialist te maken, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten.

Afspraak


Om een afspraak te maken kunt u bellen met de afdeling Klinische Neurofysiologie. Het telefoonnummer is (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur. U kunt ook mailen: knf.neurologie@erasmusmc.nl

Kom op tijd. Als u meer dan 15 minuten te laat voor uw afspraak bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan!

Verhindering


Bent u verhinderd? Neemt u dan ruim van te voren (tenminste 48 uur) contact met ons op.

Gebruik onderzoekgegevens


Wij willen u vragen of de onderzoeksgegevens en ook de eventueel gemaakte video-opname tijdens het onderzoek, door ons gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zullen uiteraard geanonimiseerd worden. Mocht u hier niet voor voelen, dan is dat geen enkel probleem en dit heeft vanzelfsprekend geen consequenties voor het onderzoek en/of behandeling van u of uw kind.

Vragen


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie gegeven door de arts.Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts, aan de laborant of belt u naar Klinische Neurofysiologie, telefoonnummer (010) 704 01 21.