Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Proctoscopie

Download PDF
Binnenkort krijgt u een onderzoek, waarbij met een speciale kijkbuis (proctoscoop) in uw anus en/of het allerlaatste deel van uw dikke darm, de endeldarm, wordt gekeken. In deze folder vindt u belangrijke informatie over dit onderzoek. U leest hoe u zich kunt voorbereiden en wat u ervan kunt verwachten.

Wat houdt dit onderzoek in?


Het onderzoek gebeurt met een glad metalen buisje (de scoop). De scoop wordt via de anus de darm ingeschoven. De arts kan via de scoop uw endeldarm bekijken en eventueel behandelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de behandeling van aambeien.

Wat zijn aambeien?


Het weefsel rond de anus bevat zeer veel bloedvaten. Als deze bloedvaten uitgezet zijn en vol zitten met bloed, worden ze hemorroïden of aambeien genoemd. Aambeien kunnen ontstaan doordat u te lang perst tijdens de ontlasting of doordat het inwendige bloedrijke weefsel beklemd raakt in de kringspier. Als hemorroïden buiten de anus voorkomen en door de huid bedekt zijn, worden deze uitwendige aambeien genoemd. In deze aambeien kan zich een bloedstolsel ontwikkelen, waarbij plotseling pijn en zwelling ontstaan. Als hemorroïden binnen de anus voorkomen en bedekt zijn met slijmvlies van de darm, worden ze inwendige aambeien genoemd. Deze inwendige aambeien kunnen bloedverlies veroorzaken en kunnen ook buiten de anus terechtkomen en dan beklemd raken.

Voorbereiding


Het laatste deel van de darm moet leeg zijn, zodat het onderzoek goed uitgevoerd kan worden. De arts zal een recept uitschrijven voor een klysma, die u de ochtend van het onderzoek thuis moet inbrengen. Het klysma moet 5 minuten inwerken en daarna kunt u naar het toilet. Wij raden u aan om gemakkelijke kleding aan te doen, en eventueel wat extra ondergoed mee te nemen. Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt, dan hoort u van de behandelend arts of u voor de behandeling moet stoppen of door kunt gaan. Stop uw medicijnen nooit op eigen initiatief. Overleg altijd met uw arts.

Onderzoek


Tijdens het onderzoek en de eventuele behandeling ligt u op een onderzoektafel in knie/elleboog houding. U krijgt een doek over uw onderlichaam. De proctoscoop wordt met glijmiddel ingesmeerd. Na een rectaal toucher (de arts voelt daarbij voorzichtig met een vinger in de anus) schuift de arts de scoop voorzichtig via de anus naar binnen. Als blijkt dat een behandeling van aambeien nodig is, wordt daartoe overgegaan, door middel van rubberbandligatie. Bij een rubberbandligatie worden kleinen rubberen elastiekjes geplaatst boven de aambei of het overtollig slijmvlies. Hiermee wordt de aambei naar binnen getrokken. Het weefsel verlaat dan met het elastiekje na één tot twee weken via de ontlasting het lichaam. Er worden in totaal maximaal 3 elastiekjes geplaatst per behandeling. De behandeling hoort pijnloos te zijn, mocht u dit anders ervaren geeft u dit dan aan. Het kan wel tot 2 dagen aandranggevoel geven. Het onderzoek inclusief een eventuele behandeling duurt ongeveer 10 minuten.


Na de behandeling


U kunt na de behandeling pijn hebben en/of het gevoel hebben dat u ontlasting krijgt terwijl dat niet zo is (loze aandrang). U kunt tegen de pijn paracetamol gebruiken. Lees wel eerst de bijsluiter voor de dosering.Wat u moet onthouden is dit, dat de loze aandrang niet weg gaat door te persen. Wat wel kan helpen is een zitbadje, dat geeft verlichting.

Risico ’s en complicaties


Geen enkele ingreep is zonder risico ’s. In zeldzame gevallen kan er een nabloeding optreden. Het is belangrijk om te weten dat als een elastiekje de endeldarm met de ontlasting verlaat, het korstje van de wond gaat en er ook wat bloedverlies kan optreden. Dit is echter normaal. Neemt u direct contact met op met de polikliniek Heelkunde als u veel bloed verliest en/of aanhoudend pijn heeft.

De uitslag


Na afloop geeft uw behandelend arts zijn voorlopige indruk van het onderzoek. U wordt verzocht een controle -afspraak te maken voor over 4 weken.

Vragen


Deze folder beschrijft het onderzoek in grote lijnen. Hierin zijn niet alle details opgenomen. De folder is bedoeld als extra informatie, naast het gesprek met de arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer (010) 704 01 12.