bandage
Aandoening

Glomustumoren

Hoofd-hals paragangliomen

Paragangliomen van het hoofd-hals gebied worden ook glomustumoren genoemd. Dit zijn doorgaans goedaardige tumoren die langzaam groeien. In het hoofd-hals gebied kunnen ze op meerdere plekken voorkomen.

Over deze aandoening

Wat is het?

Paragangliomen van het hoofd-hals gebied worden ook glomustumoren genoemd. Dit zijn doorgaans goedaardige tumoren die langzaam groeien. In het hoofd-hals gebied kunnen ze op meerdere plekken voorkomen:

  • bij de splitsing van de halsslagader: glomus caroticum
  • in het middenoor tot en met de schedelbasis: glomus jugulotympanicum
  • rondom de nervus vagus (een zenuw die in de hals loopt): glomus vagale

Een glomus caroticum kan een zwelling in de hals veroorzaken.

Een glomus jugulotympanicum kan pulserend oorsuizen, gehoorverlies en soms uitval van zenuwen in de keel veroorzaken.

Een glomus vagale kan een verminderde beweeglijkheid van de stembanden veroorzaken met heesheid tot gevolg. Ook kunnen slikproblemen optreden en een verminderde beweeglijkheid van de tong.

Grote glomustumoren kunnen druk op de keel veroorzaken, wat problemen met slikken en/of praten kan veroorzaken. Glomustumoren kunnen ook in de borstholte en in de buik voorkomen.

Paragangliomen aan de ledematen (meestal onder de nagels), zijn andere tumoren. Voor meer informatie hierover, klikt u hier.

 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De KNO-arts onderzoekt de functie van de zenuwen die de spieren en het gevoel in het hoofd en gezicht aansturen. Bij oor- of gehoorklachten wordt een gehoortest verricht. Bijna altijd is beeldvormend onderzoek nodig om te kunnen bepalen waar zich een glomustumor bevindt, hoe groot deze is en (als eerder een scan is gemaakt) of deze is gegroeid. Dit wordt gedaan door middel van MRI en CT-scan. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker een PET-scan gemaakt. De endocrinoloog (internist) verricht bloedonderzoek om eventuele hormoonproductie te kunnen onderzoeken.

Met wie heeft u te maken?

Afhankelijk van met welk soort glomustumor u te maken heeft, kan dat de vaatchirurg zijn (glomus caroticum) of de KNO-arts (glomus jugulotympanicum of glomus vagale). Wanneer de glomustumor hormonen produceert, komt u bij de endocrinoloog. Glomustumoren in de borst- of buikholte worden door de chirurg beoordeeld. Soms wordt behandeling in de vorm van bestraling geadviseerd. In dat geval krijgt u een afspraak bij de radiotherapeut.

Aangezien glomustumoren in meer dan de helft van de gevallen erfelijk zijn, adviseren wij patiënten vaak om genetisch onderzoek te laten verrichten. U krijgt dan een verwijzing naar de afdeling klinische genetica.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor