Nieuws

Poli dermatologie opent avondspreekuur

19 mei, 2020

Patiënten van de afdeling Dermatologie kunnen sinds vorige week ook op woensdagavond een afspraak maken met hun dermatoloog.

Service

Mede-initiatiefnemer Colette van Hees, dermatoloog, is tevreden over het verloop van de eerste avondpoli. Het idee ontstond al geruime tijd voor de coronacrisis bij haar en collega Bing Thio. “Het is allereerst bedoeld als service voor onze patiënten’’, vertelt ze.

Vrij nemen

“Patiënten moeten toch vaak vrij nemen van hun werk, zeker als ze geregeld op controle moeten komen. En oudere patiënten nemen vaak een zoon of dochter mee naar het ziekenhuis, die dan ook vrij moet nemen. Zo ontstond het idee.”

Bloedafname

Dermatologie bereidde de avondspreekuren voor in nauwe samenwerking met de centrale Bloedafname, onderdeel van de afdeling Klinische Chemie. “Mensen die worden behandeld met systeemtherapie kunnen nu tijdens het spreekuur bloed laten prikken”, schetst Colette van Hees. “Bloedafname is gesloten in de avond, maar voor ons spreekuur zit een medewerker met een prikstoel in een van de polikamers om bloed af te nemen. En voor patiënten die bijvoorbeeld met biologicals worden behandeld, halen we de medicatie al voor het avondspreekuur op.”

Check

Een poliregisseur zorgt dat de patiëntenstroom in goede banen wordt geleid en dat patiënten nog een laatste check krijgen op klachten die mogelijk wijzen op Covid-19, zoals hoesten, niezen en snotteren.

Serene rust

Patiënten vertelden desgevraagd erg blij te zijn met de voorziening, zegt Van Hees. “Er heerst een serene rust. Er zitten nauwelijks mensen in de wachtkamer, de parkeergarage is zo goed als leeg. Mensen kunnen direct uit hun werk naar de poli komen.”

Spreiden

Afdelingshoofd Tamar Nijsten voegt daaraan toe: “Het avondspreekuur past goed in de gedachte dat we zorg moeten spreiden in de tijd en ruimte. Dit impliceert dat de avonden en weekenden nu bespreekbaar zijn geworden.”