Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
1200-Lof-der-Geneeskunst-2019
Nieuws

Lof der Geneeskunst 2019

14 oktober 2019

Lof der Geneeskunst 2019 is integraal terug te kijken. Dit jaar is het thema ‘Maatwerk in de geneeskunde; kleine schaal, grote impact’.

In een bijna afgeladen De Doelen in Rotterdam vond op 4 oktober de 2019-editie van Lof der Geneeskunst plaats. Topwetenschappers van Erasmus MC (Roland Kanaar en Ron Mathijssen) en TU Delft (Marileen Dogterom) lieten zien hoe onderzoek naar moleculen ons helpt om ziekten te begrijpen, diagnostiek te verbeteren en patiënten te behandelen. Hun voordrachten werden afgewisseld met dans, acrobatiek en muziek door studenten van Codarts, de internationale hogeschool voor de kunsten. Lof der Geneeskunst 2019 is hier integraal terug te kijken.

Vast onderdeel van Lof der Geneeskunst is de uitreiking van de Erasmus MC Fellowships. Decaan Hans van Leeuwen sprak de vier talentvolle onderzoekers, Julie Nonnekens, Ling Oei, Corine Geurts van Kessel en Lieke Kros, toe. Zij ontvangen ieder € 400.000 om de komende vier jaar aan hun onderzoek te kunnen werken.

Maatschappij

De vier projecten werden uit 22 inzendingen gekozen en scoorden het hoogst op wetenschappelijke kwaliteit, curriculum vitae en relevantie voor maatschappij en patiëntenzorg.

Corine Geurts van Kessel

Het wetenschappelijk onderzoek van dr. Corine Geurts van Kessel richt zich op de interactie tussen het afweersysteem en virussen, met name virussen die leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel. Virussen houden zich niet aan grenzen en kunnen zich snel verspreiden over de wereld. Daarom werkt ze - samen met partners in verschillende continenten - aan de meest dodelijke virale infectie van het centraal zenuwstelsel, namelijk hondsdolheid, oftewel rabiës. Infectie met dit virus leidt tot een ernstige ontsteking van de hersenen. Corine gaat materiaal van patiënten bestuderen en hoopt een effectieve afweer te stimuleren om de ziekte te voorkomen.

Ling Oei

Dr. Ling Oei van de afdeling Interne Geneeskunde wil betere testen ontwikkelen voor patiënten met broze botten. Zij meent dat betere testen voor botontkalking nodig zijn, omdat huidige onderzoeken onvoldoende voorspellen welke patiënten een botbreuk zullen krijgen. Dit is een groot probleem, want de helft van de vrouwen en een kwart van de mannen ouder dan 50 jaar krijgt een botbreuk. Ling gaat ook het verband onderzoeken tussen milieuvervuiling en botontkalking. Chemicaliën in onze leefomgeving stapelen tot wel 90% van de blootstelling in bot, maar het effect van chemicaliën op botontkalking is nog onvoldoende onderzocht, volgens Ling.

Lieke Kros

Na een dubbele master in psychologie heeft dr. Lieke Kros van de afdeling Neurowetenschappen zich gespecialiseerd in het maken van neuronale afleidingen bij hersenziekte. Zij zet ook nieuwe methoden op om hersenziekten te onderzoeken. Deze specialisaties gaat zij gebruiken om epilepsie en autisme verder te bestuderen. Om te begrijpen wat er misgaat bij muismodellen van epilepsie en autisme wordt er een nieuw systeem ontwikkeld. Hiermee kan zij langdurig de activiteit van verschillende hersengebieden meten en stimuleren in hun kooi-omgeving. Lieke verwacht zo inzicht te krijgen in welke hersenmechanismes verantwoordelijk zijn voor het ziekteproces en hoe daarin met stimulatie verbetering gebracht kan worden.

Julie Nonnekens

Dr. Julie Nonnekens werkt op de afdelingen Moleculaire Genetica en Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. In haar studie gaat zij de onderliggende mechanismen van radioactieve antikankerbehandelingen in kaart brengen. Dit doet Nonnekens door te onderzoeken wat de effecten zijn van radioactieve straling op kankercellen. Deze kennis gaat zij vervolgens gebruiken om bestaande behandelingen aan te passen, of nieuwe types te ontwerpen. Het uiteindelijke doel is om elke patiënt de meest optimale behandeling te geven.

Bekijk hier de integrale videoregistratie van Lof der Geneeskunst 2019.

In de loop van 2020 kunt u hier meer informatie vinden over de inhoud van en aanmelding voor de volgende editie van Lof der Geneeskunst.