Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Niet genezende botbreuk

Nonunion behandeling

Als een botbreuk niet geneest, kan door een zorgvuldige analyse en juiste behandelkeuze een groot deel van de niet genezende botbreuken alsnog tot genezing worden gebracht.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Genezing van een botbreuk verloopt helaas niet altijd zoals gewenst. Als een botbreuk helemaal niet of nauwelijks geneest, spreken we van een 'non-union'. Dit geeft meestal pijn en instabiliteit, hetgeen zeer invaliderend kan zijn.

Het niet genezen van een botbreuk kan meerdere oorzaken hebben die ieder een eigen aanpak vergen. Het kan worden veroorzaakt door een ongunstige mechanische werking, zoals een gebrek aan stabiliteit. Ook kan een gebrek aan biologische factoren een rol spelen, zoals bloedvoorziening, levende cellen of groeifactoren in de breukzone. Soms zorgt een infectie dat een botbreuk niet geneest. Uiteindelijk kan met een juiste behandelkeuze een groot deel van de niet genezende botbreuken alsnog tot genezing worden gebracht.

Hoe gaan we te werk?

Uw specifieke situatie wordt op de polikliniek door een gespecialiseerde traumachirurg onderzocht. Om de oorzaak van de non-union vast te stellen kunnen extra onderzoeken nodig zijn zoals röntgenfoto's, scans of laboratoriumonderzoek. Afhankelijk van de oorzaak zal met u een behandelplan worden besproken. Dat kan variëren van een behandeling zonder operatie tot een behandeling met een operatie waarbij platen, schroeven of pennen worden geplaatst of vervangen om meer stabiliteit aan de breuk te geven.

Ook kan het nodig zijn om de breuk schoon te maken en de breuk op te vullen met een bottransplantaat (spongiosaplastiek). Dit is bot van elders uit uw lichaam met uw eigen levende bot- en stamcellen om de genezing van uw breuk te stimuleren. In geval van een infectie kunnen meerdere operaties en langdurige behandeling met antibiotica noodzakelijk zijn. 

Wat is het doel?

Deze behandeling doen we om ervoor te zorgen, dat u uiteindelijk uw gebroken ledemaat weer goed en zonder pijn kunt bewegen en belasten. We streven ernaar, dat u uiteindelijk weer zo goed mogelijk kunt functioneren in uw dagelijks leven, hobby's en werk.

Voorbereiding

Om u voor te bereiden op een eventuele operatie is het verstandig om uw omgeving te laten weten dat u een aantal weken minder mobiel bent. Afhankelijk van de behandeling kan het zijn, dat u een aantal weken het bot niet mag belasten.

Voor een optimale botgenezing is een goede doorbloeding essentieel. Het is daarom noodzakelijk dat u stopt met roken, mocht u dat nog doen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Afhankelijk van de gekozen behandeling kan een operatie nodig zijn. We doen ons uiterste best om nauwkeurig te werken en daarmee ook een infectie, zenuwschade of nabloeding te voorkomen. Als een bottransplantatie nodig is, kan dat bijvoorbeeld uit uw bekken of uit uw onderbeen worden gehaald. Dat is een kleine extra operatie waar u ook een litteken aan overhoudt.

Op de verpleegafdeling

Meestal zal u het bot in de eerste weken na de operatie nog niet mogen belasten. De fysiotherapeut zal u helpen met uit bed komen en (onbelast) lopen. Met name als het nodig was om bot uit het bekken te verkrijgen, kan dit in de eerste dagen na de operatie pijnlijk zijn. U krijgt hier goede pijnstilling voor. Zodra u het redt met pijnstillers en medicijnen in tabletvorm en de operatiewonden er goed uitzien, kunt u het ziekenhuis verlaten.

Thuis

In de eerste twee weken na de operatie neemt u ook thuis rust voor de wondgenezing. Na twee weken komt u terug op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. In deze fase, maar ook daarna, kan nog steeds een wondinfectie ontstaan. Het is belangrijk dat u alert bent op toenemende roodheid, zwelling en pijn in het operatiegebied. Regelmatig zullen we u terug zien op de polikliniek traumachirurgie om de genezing van de breuk en uw functie te controleren. 

Resultaat

Deze behandeling heeft als doel dat uw niet genezen botbreuk alsnog geneest en dat u uw ledemaat weer naar behoren kunt gebruiken. Aangezien het bot aanvankelijk al niet genezen was kan het, ook na een behandeling hiervan, alsnog langer duren voordat het bot uiteindelijk wel geneest.

De tijd tot genezing kan variëren van 4 maanden tot meer dan een jaar. Als in de periode na de operatie blijkt dat de botgenezing niet vordert, kan het alsnog noodzakelijk zijn om met een volgende operatieve ingreep de botgenezing te helpen.

Het kan ook voorkomen dat ondanks alle inspanningen botgenezing niet tot stand komt. In deze specifieke gevallen kunt u met uw arts de nog bestaande mogelijkheden bespreken.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact op te nemen met de polikliniek indien u:

  • roodheid, zwelling of pusuitvloed bemerkt bij de wond of het litteken;
  • plots meer pijn ervaart, waar dat eerder niet zo was;
  • het gevoel heeft dat het bot in de loop van de minder stabiel is geworden.

Met wie heeft u te maken?

  • Philippe de Rooij
  • Pim Oprel
  • Michiel Verhofstad

Aandoeningen

Niet-genezen botbreuk (non-union)
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor