Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Nucleaire therapie

Naast diagnostiek worden er ook verschillende therapieën gegeven met radioactieve stoffen op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Dit kan zowel voor goedaardige aandoeningen als voor kwaadaardige aandoeningen zijn.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Wij behandelen patiënten met goedaardige en kwaadaardige schildklieraandoeningen met radioactief jodium. In de voorlichtingsvideo wordt informatie gegeven over therapie met radioactief jodium. 

Tevens behandelen wij patiënten met neuroendocriene tumoren. Samen met de interventieradiologen behandelen wij in selecte gevallen patiënten met leverturmoren of uitzaaiingen in de lever. In samenwerking met de reumatoloog doen wij radiosynoviorthese van het kniegewricht. Verder kunnen wij patiënten met bot uitzaaiingen van prostaatkanker behandelen met radium.

Hoe gaan we te werk?

Afhankelijk van welke behandeling u ondergaat, kan de behandeling poliklinisch of klinisch plaatsvinden, dit laatste houdt in dat u 1 of 2 dagen opgenomen wordt. 

Wat is het doel?

Het doel hangt af van de behandeling die u krijgt, dit zal uw behandelend arts met u bespreken. Ook doen wij sommige therapieën in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling 

Bijwerkingen en complicaties zijn afhankelijk van de behandeling die u krijgt, lees daarom goed de patiëntenfolder. Ook worden eventuele bijwerkingen en wanneer deze kunnen optreden toegelicht tijdens het gesprek met de nucleair geneeskundige wat plaatsvindt tijdens de intake voorafgaand aan de behandeling of op de dag van de therapie.

Resultaat

Bij sommige therapieën wordt een posttherapiescan gemaakt. De uitslag van het onderzoek is niet direct beschikbaar. De resultaten worden later op de dag bestudeerd en vergeleken met eventuele vorige onderzoeken. Daarna maakt de nucleair geneeskundige en/of radioloog een verslag voor de arts bij wie u onder behandeling bent. Uw behandelend arts bespreekt het verslag en het resultaat van de behandeling met u.

Wanneer neemt u contact op?

Wanneer er na de behandeling als u weer thuis bent bijwerkingen of complicaties optreden waardoor u graag een arts wilt spreken, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw behandelend arts. Voor vragen omtrent de stralingshygiëne kunt u contact opnemen met de polikliniek nucleaire geneeskunde (010 704 01 32).

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor