Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Coronavirus en dermatologie

Algemene informatie met betrekking tot het corona-virus en behandeling op de afdeling dermatologie

Veelgestelde vragen

Algemene informatie

De afdeling Dermatologie van het Erasmus MC heeft veel vragen gekregen van patiënten, die ontstekingsremmende medicatie gebruiken zoals ciclosporine, mycofenolzuur, azathioprine, dimethylfumaraat, methotrexaat of een biological (bijv. adalimumab, etanercept ustekinumab, guselkumab, ixekizumab, brodalumab, omalizumab, dupilumab). Een deel van deze medicijnen heeft als (bij)werking een verminderde weerstand/afweer. Het voorkomen van een besmetting heeft daarom de eerste prioriteit.

Deze informatie is opgesteld op basis van de actuele inzichten, en in overeenstemming met de adviezen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). De adviezen kunnen aangepast worden op basis van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. 

Algemene adviezen

Vermijd contact met andere mensen die hoesten, verkouden zijn of koorts hebben. Vermijd een drukke omgeving of sociale evenementen. 

Volg de adviezen van het RIVM:

  • Was de handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

De situatie rondom COVID-19 kan snel veranderen. Daarom is het verstandig om voor de meest recente informatie de website van het RIVM te raadplegen. Zie verder ook de website van het NDVD voor adviezen vanuit de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Ik gebruik een ontstekingsremmend of afweeronderdrukkend medicijn. Kan ik gevaccineerd worden voor COVID-19?

Ons advies is om u wel te laten vaccineren tegen COVID-19. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat vaccineren meer risico op bijwerkingen geeft bij gelijktijdig gebruik van ontstekingsremmende medicatie. Er zijn nog onvoldoende gegevens over de effectiviteit van vaccinatie bij mensen die ontstekingsremmende medicijnen gebruiken. Mogelijk treedt er een iets minder goede bescherming op na vaccinatie. Houd u zich dus ook na vaccinatie aan de momenteel geldende maatregelen (zoals de 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje). Wij zullen u informeren wanneer er meer zekerheid is over de mate van bescherming na vaccinatie bij gelijktijdig gebruik van ontstekingsremmende of afweeronderdrukkende medicijnen.

Het staken van ontstekingsremmende of afweeronderdrukkende medicijnen voor of na vaccinatie tegen COVID-19 raden we niet aan.

Wat zijn ontstekingsremmende of afweeronderdrukkende medicijnen?

Bij mensen met een huidziekte zoals eczeem, psoriasis en hidradenitis suppurativa, worden soms pillen of injecties voorgeschreven met een ontstekingsremmende of afweeronderdrukkende werking. Voorbeelden van deze middelen zijn: ciclosporine (Neoral), mycofenolzuur (Myfortic), azathioprine (Imuran), dimethylfumaraat (Skilarence), methotrexaat (Metoject), prednison en biologicals (zoals adalimumab (Humira), etanercept, ustekinumab (Stelara), guselkumab (Tremfya), ixekizumab (Talz), brodalumab (Kyntheum), risankizumab (Skyrizi) en dupilumab (Dupixent).

Ik ben allergisch, mag ik gevaccineerd worden?

Alleen mensen die eerder een allergische reactie hebben gehad na toediening van een vaccin, adviseren we eerst te overleggen met hun (huis)arts voordat het vaccin wordt toegediend. Voor mensen met allergie voor voeding, insecten gif, of medicatie en ook patiënten met mastocytose geldt dat zij gevaccineerd kunnen worden.

Moet ik mijn medicatie staken nu het risico van infectie met het coronavirus (COVID-19) toeneemt?

Het advies is om hormoonzalven (dermatocorticosteroïden) en vette zalven (emolliens) gewoon te blijven gebruiken zoals u normaal doet. Gebruikt u momenteel ontstekingsremmende medicatie (pillen of injecties) zoals ciclosporine, mycofenolzuur, azathioprine, methotrexaat of een biological (bijv. adalimumab, ustekinumab, guselkumab, ixekizumab, brodalumab, omalizumab, dupilumab, etc.)? Dan is het advies om niet te stoppen. 

De beslissing om wel of niet te starten met ontstekingsremmende medicatie kan anders zijn bij het starten van medicatie. Deze beslissing moet per individu worden afgewogen. Als u twijfelt om te starten met nieuwe medicatie, neem dan contact op met uw specialist.

Is het verstandig om voor onderzoek of behandeling naar het ziekenhuis te komen?

Indien mogelijk, en na overleg met uw arts, kunnen afspraken telefonisch of via video-consult plaatsvinden. In het geval het beter is dat de dokter u ziet in het ziekenhuis kunt u een afspraak maken op onze polikliniek. 

Als het voor uw behandeling naar het ziekenhuis komt, dan wordt u geadviseerd om preventieve maatregelen te nemen: was regelmatig uw handen, hoest of nies in een tissue en gooi de tissue in de afvalbak, maak dan uw handen schoon en vermijd nauw contact met andere personen. 

Afhankelijk van het soort afspraak is het mogelijk om op een van onze avondspreekuren op woensdagavond af te spreken. Het is dan rustiger in het ziekenhuis en in de parkeergarage. 

Is het risico op infectie met het coronavirus hoger voor patiënten met ontstekingsremmende medicatie?

Mensen die afweer- of weerstand-onderdrukkende medicijnen gebruiken, hebben in het algemeen een iets hoger risico op infecties (griep, blaasontsteking, enz.), maar er is waarschijnlijk geen verhoogd risico op het krijgen van een corona-infectie. Als u het coronavirus oploopt, is er licht verhoogd risico dat de ziekte ernstiger verloopt. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk.

Ik werk in één van de 'cruciale beroepen', zoals opgesteld door de overheid. Kan ik gewoon werken?

Zoals genoemd, is er waarschijnlijk geen verhoogd risico op besmetting met het coronavirus voor mensen die ontstekingsremmende medicatie gebruiken, maar wel een licht verhoogd risico dat de ziekte ernstiger verloopt. De vraag of u wel of niet kan werken hangt af van de risico-inschatting van blootstelling aan het coronavirus en de specifieke voorzorgsmaatregelen op uw werkplek.

U kunt de informatie op deze pagina bespreken met uw bedrijfsarts en zo tot een gezamenlijke beslissing komen. De bedrijfsarts is bij uitstek deskundig op het terrein van arbeid en gezondheid. Uw dermatoloog is niet bevoegd om een inschatting van arbeidsongeschiktheid van een individuele patiënt te maken, of hierover een geneeskundige verklaring af te geven.

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn specialist of het ziekenhuis?

Bij nieuwe klachten die kunnen passen bij een luchtweginfectie, zoals hoesten of toenemende kortademigheid, is het verstandig laagdrempelig de temperatuur te meten en bij temperatuurverhoging (>38 graden) in eerste instantie de huisarts telefonisch te raadplegen. Informeer uw huisarts of andere zorgverlener altijd over welke medicatie (naam en dosering) u gebruikt. Bij alleen verkoudheidsklachten of verhoging tot 38 graden hoeft u de huisarts niet te bellen. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn.

Neem altijd contact op met uw specialist, in geval van een bevestigde coronabesmetting.

Hoe neem ik contact op met mijn dermatoloog?

Als u nog vragen heeft, bel dan voor een telefonische afspraak met (010) 704 01 10. Houd uw patiëntennummer daarbij bij de hand.