Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen coronavirus (kindercardiologie)

Dit zijn onze antwoorden op veelgestelde vragen rondom het coronavirus voor het specialisme Kindercardiologie. Kijk voordat u contact met ons opneemt eerst of het antwoord op uw vraag hieronder staat. Alleen bij dringende vragen kunt u bellen naar de polikliniek Kinderthoraxcentrum kindercardiologie. Zie hiervoor de contactgegevens onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen

Algemene informatie

Heeft u na het doorlezen van onderstaande informatie nog vragen? Kijk op de website van het RIVM, of bel bij dringende vragen de polikliniek.

Algemene informatie over hartekinderen en corona vindt u op de website voor Hartekinderen.

Loopt mijn kind (met verdenking op) hartproblemen verhoogd risico?

Kinderen met Covid-19 worden in de meeste gevallen niet of slechts mild ziek. Dit geldt ook voor hartekinderen. De kans op een ernstig verloop van een Covid-19 besmetting is klein, ook bij hartekinderen.

In verschillende artikelen over patiënten met Covid-19 en aangeboren hartafwijkingen met (matig-) ernstige restafwijkingen, wordt gesuggereerd dat deze patiënten een hoger risico lopen op een ernstiger verloop van de ziekte. Het percentage kinderen in deze groep is klein.

De algemene instructies die u van uw arts heeft gekregen over het opnemen van contact bij koorts, hoesten of benauwdheid, gelden ook op dit moment. Heeft u geen instructies van uw arts heeft ontvangen? Dan volgt u de richtlijn van het RIVM.

Wat is jullie advies mbt vaccinaties bij kinderen?

6 maanden t/m 4 jarigen:

Op 2 december 2022 heeft de minister op advies van de Gezondheidsraad besloten om alle kinderen met verhoogd medisch risico van 6 maanden tot en met 4 jaar uit te nodigen voor het Pfizer-BioNTech vaccin. Vanaf 16 januari 2023 kunt u terecht op speciaal aangewezen GGD locaties met de uitnodig die u van ons ontvangt of heeft ontvangen.

Als Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde en Sectie Kindercardiologie ondersteunen wij de vaccinaties bij onze patiëntenpopulatie, zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad. Toestemming van een kindercardioloog is niet nodig. Voordelen/nadelen van de vaccinatie kunt u nalezen in de vaccinatiecampagnes. Hierin wordt ook uitgelegd dat de kans op ernstige bijwerkingen bijzonder klein is. 

5 t/m 11 jarigen:

Het advies van de Gezondheidsraad en de overheid luidt dat alle 5-11 jarigen die dat willen, gevaccineerd kunnen worden.

Als Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde en Sectie Kindercardiologie ondersteunen wij de vaccinaties bij onze patiëntenpopulatie, zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad. Toestemming van een kindercardioloog is niet nodig. Voordelen/nadelen van de vaccinatie kunt u nalezen in de vaccinatiecampagnes. Hierin wordt ook uitgelegd dat de kans op ernstige bijwerkingen bijzonder klein is. 

12 t/m 17 jarigen:

Op 25 juni 2021 heeft de minister besloten op advies van de Gezondheidsraad om alle 12-17 jarigen uit te nodigen voor het Pfizer/BioNTech vaccin. Alle kinderen van 12 t/m 17 jaar kunnen dus zelf bij de GGD een afspraak maken voor vaccinatie.

Als Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde en Sectie Kindercardiologie ondersteunen wij de vaccinaties bij onze patiëntenpopulatie, zoals geadviseerd door de Gezondheidsraad. Toestemming van een kindercardioloog is niet nodig. Voordelen/nadelen van de vaccinatie kunt u nalezen in de vaccinatiecampagnes. Hierin wordt ook uitgelegd dat de kans op ernstige bijwerkingen bijzonder klein is.

Kijk voor meer informatie op de website van Hartekinderen.

Welke maatregelen gelden er tijdens een poliklinisch bezoek?

Bij een poliklinisch bezoek mogen er twee ouders of verzorgers mee. Een ouder of verzorger die koorts of andere ziekteverschijnselen heeft mag vanzelfsprekend niet mee. Daarnaast draagt iedereen nog steeds een mondneusmasker in ons ziekenhuis.

Ik heb griepachtige klachten (verkouden, koorts, hoesten). Mag ik met mijn kind komen?

Nee. Blijf thuis als u klachten heeft en volg de geldende adviezen op. Hiervoor verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Laat iemand anders met uw kind meegaan of neem contact op om uw afspraak op een andere datum in te plannen.

Ik wil mijn afspraak, behandeling of operatie uit voorzorg uitstellen. Kan dat?

In principe is het niet noodzakelijk om een afspraak, behandeling of operatie uit te stellen, tenzij wij zelf contact met u opnemen. Wij hebben de nodige maatregelen genomen om waar mogelijk zorg te blijven verlenen. Mocht u er zich toch niet comfortabel bij voelen, dan kunt u uw poliklinische afspraak uiterlijk 24 uur voorafgaand aan de afspraak kosteloos wijzigen. Gaat het om een behandeling of operatie? Neemt u dan contact op met de verpleegkundig consulent kindercardiologie of de polikliniek.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat het Erasmus MC veilig is?

Patiënten die positief getest zijn op het Covid-19 virus worden in ons ziekenhuis veilig behandeld. Medewerkers met milde klachten blijven volgens de algemene adviezen thuis. We zien erop toe dat de medewerkers die in contact komen met een besmette patiënt de nodige isolatiemaatregelen treffen. Positief geteste medewerkers zitten in thuisisolatie en zijn niet aan het werk in het ziekenhuis. U mag er daarom vanuit gaan dat u het Erasmus MC veilig kan bezoeken.

Meer weten over corona en Hartekinderen?

Ga naar de rubriek Q&A (vraag en antwoord) op de website voor Hartekinderen.

Contact

Polikliniek Kinderthoraxcentrum kindercardiologie:

Wij zijn telefonisch bereikbaar op (010) 703 62 93. Wij zijn ook per e-mail bereikbaar.