Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus (Sikkelcelziekte)

Onderstaande informatie is samengesteld door de Landelijke Werkgroep Hemoglobinopathie Behandelaren (LWHB) en geldt voor patiënten met Sikkelcelziekte.

Algemene informatie

Coronavirus en sikkelcelziekte

Het coronavirus is voor iedereen besmettelijk en maatregelen ter preventie zijn belangrijk. Als u of uw kind sikkelcelziekte heeft wordt u niet sneller besmet met het coronavirus dan andere mensen. Maar als u eenmaal besmet bent kan de ziekte wel ernstiger verlopen als u sikkelcelziekte heeft.

Veelgestelde vragen

Waarom kan corona ernstiger verlopen bij mensen met sikkelcelziekte?

Het coronavirus veroorzaakt meestal verkoudheid, hoesten en koorts. Bij sommige mensen komt het virus ook in de longen, dan krijgt u of uw kind een longontsteking en voelt u zich benauwd en kortademig. Bij mensen met sikkelcelziekte kan een longontsteking ernstiger verlopen dan bij gezonde mensen. Dit wordt “acute chest syndroom” genoemd. Net als andere infecties kan ook een infectie met het coronavirus een sikkelcelcrise uitlokken.

Is het een probleem bij corona dat de milt niet werkt bij mensen met sikkelcelziekte?

Bij een infectie met het coronavirus is de milt niet nodig om het virus te bestrijden. De milt is wel nodig om te zorgen dat er in het lichaam geen infecties door bacteriën bijkomen.

Als u of uw kind een longontsteking heeft door het coronavirus, dan zijn de longen gevoeliger voor een infectie met bacteriën. In dat geval kan uw arts besluiten om extra antibiotica te geven.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik of mijn kind corona heeft?

Als u of uw kind klachten heeft van hoesten en koorts (>38.5 graden), bel dan de dienstdoende arts of verpleegkundige van het Sikkelcelcentrum waar u onder behandeling bent om te overleggen. U kunt ook de huisarts bellen.

Wat moet ik doen als ik een pijnlijke sikkelcelcrise heb?

Als u of uw kind pijnklachten heeft van een sikkelcelcrise, bel dan de dienstdoende arts of verpleegkundige van het Sikkelcelcentrum waar u onder behandeling bent om te overleggen.

U kunt de gewone pijnstilling gebruiken die door het Sikkelcelcentrum is voorgeschreven. In het nieuws verschijnen berichten over vermijden van ibuprofen en diclofenac, maar hier is nog geen bewijs voor.

Vanwege de corona-epidemie zullen we proberen u zoveel mogelijk telefonisch te helpen, zodat er zo min mogelijk mensen naar het ziekenhuis komen. Als het echt nodig is kunt u naar het ziekenhuis komen in overleg met de arts of verpleegkundige en opgenomen worden op een afdeling waar geen coronapatiënten zijn.

Kan ik Hydrea blijven gebruiken?

Ja. Er zijn geen aanwijzingen dat Hydrea de afweer voor virussen verzwakt. Bovendien is het belangrijk dat u of uw kind de komende tijd geen crise krijgt en niet opgenomen hoeft te worden.

Kan mijn periodieke bloedtransfusie doorgaan?

In principe zullen deze behandelingen doorgaan.

Waar kan ik nog meer informatie vinden over het coronavirus?