Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus (Sikkelcelziekte)

Onderstaande informatie is samengesteld door de Landelijke Werkgroep Hemoglobinopathie Behandelaren (LWHB) en geldt voor patiënten met Sikkelcelziekte.

Algemene informatie

Continuering zorg

De noodzakelijke en acute zorg voor mensen met sikkelcelziekte gaat in de ziekenhuizen gewoon door tijdens de corona-epidemie. Ook bloedtransfusies gaan in principe door tenzij dit anders wordt ingepland door het Sikkelcelbehandelteam.

De ziekenhuizen kunnen afspraken voor routine polikliniek controles, vaccinaties en bloedonderzoek of een echo van de hersenvaten (TCD) uitstellen.

Coronavirus en sikkelcelziekte

Het coronavirus is voor iedereen zeer besmettelijk en maatregelen ter preventie zijn belangrijk. Als u of uw kind sikkelcelziekte heeft wordt u niet sneller besmet met het coronavirus dan andere mensen. Maar als u eenmaal besmet bent kan de ziekte wel ernstiger verlopen als u sikkelcelziekte heeft.

Veelgestelde vragen

Waarom kan corona ernstiger verlopen bij mensen met sikkelcelziekte?

Het coronavirus veroorzaakt meestal hoesten en koorts. Bij sommige mensen komt het virus ook in de longen, dan krijgt u of uw kind een longontsteking en voelt u zich benauwd en kortademig. Bij mensen met sikkelcelziekte kan een longontsteking ernstiger verlopen dan bij gezonde mensen. Dit wordt “acute chest syndroom” genoemd. Net als andere infecties kan ook een infectie met het coronavirus een sikkelcelcrise uitlokken.

Is het een probleem bij corona dat de milt niet werkt bij mensen met sikkelcelziekte?

Bij een infectie met het coronavirus is de milt niet nodig om het virus te bestrijden. De milt is wel nodig om te zorgen dat er in het lichaam geen infecties door bacteriën bijkomen.

Als u of uw kind een longontsteking heeft door het coronavirus, dan zijn de longen gevoeliger voor een infectie met bacteriën. In dat geval kan uw arts besluiten om extra antibiotica te geven.

Hoe kan ik voorkomen dat ik corona krijg?

Het is belangrijk om de komende periode met zo min mogelijk andere mensen lichamelijk contact te hebben (“sociale distantie”) zoals ook door de overheid/ RIVM wordt geadviseerd. Probeer het contact te beperken tot uw gezin of huisgenoten.

U hoeft niet de hele tijd thuis te zitten en kan zeker naar buiten gaan om te wandelen of te fietsen. Boodschappen doen kan ook, maar zorg dat u dan minstens twee meter afstand houdt van andere mensen. Indien mogelijk kunt u ook aan iemand van uw gezin of huisgenoten vragen om boodschappen te doen.

Het contact met vrienden en familie kunt u onderhouden met Facetime en telefonisch. Overleg met uw werkgever of u thuis kan werken, zodat u niet met het openbaar vervoer hoeft te reizen of op uw werk met andere mensen in contact komt. We kunnen nog niet zeggen hoe lang deze periode van “sociale distantie” zal duren, dat is afhankelijk van de verspreiding van het virus in Nederland.


Wat moet ik doen als ik denk dat ik of mijn kind corona heeft?

Als u of uw kind klachten heeft van hoesten en koorts (>38.5 graden), bel dan de dienstdoende arts of verpleegkundige van het Sikkelcelcentrum waar u onder behandeling bent om te overleggen. U kunt ook de huisarts bellen.

Hoe verloopt corona bij kinderen?

Er zijn tot nu toe in China en Italië maar heel weinig kinderen ziek geworden van het coronavirus. Het lijkt er dus op dat corona bij kinderen veel milder verloopt.

Wat moet ik doen als ik een pijnlijke sikkelcelcrise heb?

Als u of uw kind pijnklachten heeft van een sikkelcelcrise, bel dan de dienstdoende arts of verpleegkundige van het Sikkelcelcentrum waar u onder behandeling bent om te overleggen.

U kunt de gewone pijnstilling gebruiken die door het Sikkelcelcentrum is voorgeschreven. In het nieuws verschijnen berichten over vermijden van ibuprofen en diclofenac, maar hier is nog geen bewijs voor.

Vanwege de corona-epidemie zullen we proberen u zoveel mogelijk telefonisch te helpen, zodat er zo min mogelijk mensen naar het ziekenhuis komen. Als het echt nodig is kunt u naar het ziekenhuis komen in overleg met de arts of verpleegkundige en opgenomen worden op een afdeling waar geen coronapatiënten zijn.

Kan ik Hydrea blijven gebruiken?

Ja. Er zijn geen aanwijzingen dat Hydrea de afweer voor virussen verzwakt. Bovendien is het belangrijk dat u of uw kind de komende tijd geen crise krijgt en niet opgenomen hoeft te worden.

Kan mijn periodieke bloedtransfusie doorgaan?

In principe zullen deze behandelingen zoveel mogelijk doorgaan. Afhankelijk van de drukte in het ziekenhuis, kan het zijn dat uw behandelend arts aangepaste afspraken met u maakt. Er zijn geen aanwijzingen dat corona door bloedtransfusie overgedragen kan worden.

Waar kan ik nog meer informatie vinden over het coronavirus?