Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus (Kinderthoraxcentrum en kinderchirurgie)

Dit zijn onze antwoorden op veelgestelde vragen rondom het coronavirus voor het Kinderthoraxcentrum (kinderen met complexe aandoeningen van hart, longen en luchtwegen) en kinderchirurgie. Kijk voordat u contact met ons opneemt eerst of het antwoord op uw vraag hieronder staat.

Veelgestelde vragen

Is mijn kind extra vatbaar voor het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat luchtwegklachten kan veroorzaken, net als vele andere virussen waar jonge kinderen last van hebben.

Kinderen die door hun aandoening meer gevoelig zijn voor luchtwegproblemen – zoals kinderen met slokdarmafsluiting, Congenitale hernia diafragmatica (CHD) en (aangeboren) longafwijkingen – kunnen mogelijk heftiger reageren op een infectie.

Maar vooralsnog lijkt het erop dat kinderen veel minder heftig ziek worden van het coronavirus. Zij kunnen het virus echter wel verspreiden. Over het algemeen vermeldt het RIVM dat ouderen en mensen met een hart- of longaandoening gerekend moeten worden tot de kwetsbare groepen.

Hoe moet ik handelen als mijn kind griepverschijnselen krijgt?

Het is verstandig om de adviezen van het RIVM te volgen. Dit kan lastig zijn bij kinderen met slokdarmatresie, CHD en (aangeboren) longafwijkingen, omdat zij toch al meer hoestklachten hebben dan andere kinderen.

Het is dus belangrijk om extra alert te zijn op andere symptomen zoals koorts en algemeen ziek zijn en dan laagdrempelig contact op te nemen met de huisarts.

Wat is de behandelmethode bij slokdarmatresie / zwakke luchtpijp / tracheamalacie en andere luchtweg- en longpatiënten met het coronavirus?

Voor een infectie met het coronavirus geldt eigenlijk hetzelfde als voor infecties met alle andere virussen die luchtwegproblemen geven.

Ik heb niet veel vertrouwen in het streekziekenhuis. Kan ik meteen contact opnemen met het Erasmus MC Sophia?

Alleen als uw kind ziek wordt en er twijfels zijn over de volgende stap in de behandeling kunt u of de dokter van uw kind (huisarts of kinderarts) contact opnemen met het behandelende academisch kinderziekenhuis

Hoe kan ik contact opnemen bij dringende vragen?

De polikliniek Kinderthoraxcentrum is telefonisch bereikbaar bij dringende vragen: (010) 703 60 12.