Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus (MDL)

Levertransplantatie-patiënten op de wachtlijst

Vaccinatie

De meesten van u zullen inmiddels de basisserie van 3 vaccinaties en de booster hebben ontvangen. Sinds februari 2022 komen mensen > 70 jaar en mensen met een onderdrukt immuunsysteem, die niet een afdoende immuunrespons op deze 4 vaccinaties, in aanmerking voor een 2e booster, 3 maanden na de eerste booster. De logistiek hiervan is nog niet geheel duidelijk. Mochten wij hierover meer informatie ontvangen dan zullen wij deze met u delen. De meesten van u hebben gelukkig een goede immuunrespons. Tijdens uw jaarcontrole worden de antistoffen automatisch meegenomen in de bloedafname.

COVID 19 en levertransplantatie

Op basis van de antistof bepalingen, die velen van u hebben laten bepalen na de vaccinaties, kunnen wij nu concluderen dat de vaccins bij de meesten van u (80%) hebben geleid tot het aanmaken van antistoffen. Dit zijn fors hogere percentages dan bv. bij de niertransplantatie-patiënten en het betekent dat vaccineren zeker zinvol is. Onder gevaccineerde levertransplantatie-patiënten zien wij ook nauwelijks patiënten die vanwege een COVID besmetting een (langdurige) ziekenhuis en/of IC-opname nodig hebben.

COVID positief

Indien u COVID positief getest bent is het vriendelijke verzoek dit door te geven aan ons. Dit kan per mail of telefonisch op het telefonische spreekuur.  Als u erg ziek bent, hoge koorts en/of benauwd dat belt u de huisarts, LTx-spoedlijn, of de dienstdoende hepatoloog. Indien u op de wachtlijst staat en COVID positief getest bent is het van groot belang om het aan ons door te geven. We kunnen niet transplanteren als u een positieve test heeft. 

Beleid Erasmus MC

In het Erasmus MC wordt er rekening gehouden met alle kwetsbare mensen. Er worden nog II-R mondmaskers gedragen en waar mogelijk 1,5m afstand gehouden.  Heeft u last van neusverkoudheid, koorts, kortademigheid, of andere mogelijk corona gerelateerde klachten laat u testen bij de GGD.  Als u een afspraak bij ons heeft, neem dan eerst contact op met ons. Afhankelijk van hoe mild of ernstig de klachten zijn wordt de afspraak uitgesteld, of er worden isolatie maatregelen genomen om u wel te kunnen zien.

Let op! Een zelftest is niet geldig in het Erasmus MC. Als we u vragen te testen gaat dit om een test bij de GGD, een PCR test.

IBD-patiënten

Algemene informatie

Kijk voor actuele informatie op de site van Crohn en Colitis NL.