Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus (MDL)

Levertransplantatie-patiënten op de wachtlijst

Vaccinatie

Vanwege de verwachting dat het coronavirus dit najaar weer oplaait en de besmettingen zullen toenemen, is er vanuit de regering besloten om iedereen > 12 jaar vanaf de 2e helft van september een herhaalprik aan te bieden. Deze herhaalprik kan worden gehaald 3 maanden na de laatste coronaprik of 3 maanden na een doorgemaakte besmetting. Het is nog niet geheel duidelijk hoe deze herhaalprik past in het vaccinatieschema van patiënten na orgaantransplantatie. Omdat u via uw huisarts ook een uitnodiging voor de griepvaccinatie ontvangt, kan het zijn dat u in september wederom een uitnodiging van het RIVM ontvangt voor een coronaprik.

Mochten wij hierover meer informatie ontvangen dan zullen wij deze met u delen. (zie ook www.rijksoverheid.nl of www.rivm.nl).

COVID 19 en levertransplantatie

Op basis van de antistof bepalingen, die velen van u hebben laten bepalen na de vaccinaties, kunnen wij nu concluderen dat de vaccins bij de meesten van u (80%) hebben geleid tot het aanmaken van antistoffen. Dit zijn fors hogere percentages dan bv. bij de niertransplantatie-patiënten en het betekent dat vaccineren zeker zinvol is. Onder gevaccineerde levertransplantatie-patiënten zien wij ook nauwelijks patiënten die vanwege een COVID besmetting een (langdurige) ziekenhuis en/of IC-opname nodig hebben.

COVID positief

Indien u COVID positief getest bent is het vriendelijke verzoek dit door te geven aan ons. Dit kan per mail of telefonisch op het telefonische spreekuur.  Als u erg ziek bent, hoge koorts en/of benauwd dat belt u de huisarts, LTx-spoedlijn, of de dienstdoende hepatoloog. Indien u op de wachtlijst staat en COVID positief getest bent is het van groot belang om het aan ons door te geven. We kunnen niet transplanteren als u een positieve test heeft. 

Beleid Erasmus MC

Heeft u last van neusverkoudheid, koorts, kortademigheid, of andere mogelijk corona gerelateerde klachten, doe dan een zelftest. Als u een afspraak bij ons heeft, neem dan eerst contact op met ons. Afhankelijk van hoe mild of ernstig de klachten zijn wordt de afspraak uitgesteld, of er worden isolatie maatregelen genomen om u wel te kunnen zien.

IBD-patiënten

Algemene informatie

Kijk voor actuele informatie op de site van Crohn en Colitis NL.